Melchior Wathelet, minister van Energie én Mobbiliteit, schiet twee keer raak met het verbod op elektrische fietsen.

Verbod op elektrische fiets tijdens piekuren

Om winterblack-outs te voorkomen werkt minister van Energie Melchior Wathelet (cdH) aan een verbod op elektrische fietsen tijdens de piekuren. De e Seniorenbond reageert als door een sidderaal gestoken.

De elektrische fiets is aan een opmars bezig in Vlaanderen. U kent ze wel, de tweewielers waarvan de achterzakken even breed zijn als een gemiddelde automobiel. Hen voorbijsteken lukt niet, laat staan ze volgen. Met een hele air zoeven ze de zwoegende fietser voorbij om daarna wegens overdreven snelheid in een beek te belanden. De elektrische fietsen terroriseren almaar meer Vlaamse fietspaden.

Maar dat is nog niet het ergste: die elektrische fietsen verbruiken ook elektriciteit. ‘Onaanvaardbaar’, vindt minister van Energie Melchior Wathelet (cdH). ‘In een tijd dat de ene gascentrale na de andere kerncentrale dicht gaat, komt onze energiebevoorrading in gevaar. Om black-outs te vermijden, moeten we het gebruik van elektrische rijwielen inperken.’

In zijn draconische winterplan had Wathelet reeds een streng verbod op strijken opgenomen. De elektrische fiets wordt nu ook in dat lijstje toegevoegd. ‘Het is asociaal om tijdens de piekuren de baan op te gaan met dergelijke energieverslindende vervoermiddelen’, stelt de minister.

Wathelet, die tevens bevoegd is voor Mobiliteit, slaat twee vliegen in één klap. ‘Door elektrische fietsen te verbieden tussen 7 en 9 uur en 16 en 18 uur, verbeteren we de verkeersveiligheid op de fietspaden. De pendelende fietser kan in alle rust naar huis zonder dat hij zichzelf een futloze homoseksueel hoeft te voelen doordat hij de duimen moest leggen voor een elektrisch aangedreven rijtuig.’

Melchior Wathelet:
‘Asociaal om de baan op te gaan met dergelijke energieverslindende vervoermiddelen’

De Seniorenbond is woedend. ‘Ik ben zo geschrokken dat mijn vals gebit pardoes uit mijn mond is gekletterd’, brabbelt woordvoerder Claude Malmarriage (67). ‘De jongere generaties moeten maar wat langer werken als ze niet willen dat wij in de weg rijden.’