Geert Bourgeois kondigt aan dat ambtenaren minder lang op Facebook mogen. 'Waarmee moeten ze hun werkdag dan vullen?', vragen de vakbonden zich ongerust af.

Facebook trager door Vlaamse ambtenaren

Marcheert Facebook bij u ook zo traag de laatste tijd? Geen nood: het ligt niet aan u! De Vlaamse ambtenaren zijn de schuldigen. Daarom wil de Vlaamse regering Facebookgebruik snel verbieden.

Statistieken wijzen uit dat een gemiddeld Vlaamse ambtenaar iedere dag 196 minuten van zijn werktijd doorbrengt op webpagina’s die strikt genomen niets met zijn job-inhoud te maken hebben. Hoofdzakelijk gaat het om Facebook (43 procent), maar ook allerhande nieuwswebsites (32 procent), vastgoedwebsites (7 procent) en het Club Brugge Forum (4 procent) scoren goed.

Doordat zo veel ambtenaren tegelijk op Facebook zitten te klooien, werkt de sociale netwerksite tergend traag. De overheidsbedienden nemen hun tijd om elkaars foto’s te liken en om posten om de haverklap dat ze uitkijken naar het weekend. Voor de gewone burger, die altijd gehaast is en slechts om puur professionele redenen actief is op Facebook, blijft er daardoor onvoldoende bandbreedte over. Net zoals ambtenaren in het echte leven voor vertraging zorgen, doen ze dat ook op Facebook.

Minder ambtenaren lijkt de meest voor de hand liggende oplossing. Bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA) is echter niet van plan om in het ambtenarenbestand te snoeien. ‘Dat is niet goed voor mijn vrolijke imago’, verklaart de West-Vlaming. Wel wil de Vlaamse regering haar 45.000 ambtenaren voortaan verbieden om nog langer dan twee uur per werkdag naar nieuws- en sociale netwerksites te surfen.

De minister van Ambtenarenzaken benadrukt dat er enkel een limiet komt op het surfen voor privédoeleinden. ‘Wie om professionele redenen zit rond te neuzen op Facebook, draagt bij tot een efficiëntere Vlaamse overheid’, weet Bourgeois. ‘We moeten de moderne tijden omarmen.’

De Vlaamse regering maakt daarom geld vrij om vijfhonderd ‘internetgebruikcoördinatoren’ aan te werven. Die zullen de Vlaamse ambtenaren niet alleen controleren, maar hen ook bijstaan om op een veilige manier pornografische, racistische of illegale websites te bezoeken. Bourgeois beklemtoont dat hij niemand viseert: ‘De Vlaamse ambtenarij functioneert nu al uitstekend. Maar gezien de besparingen moet iedereen zijn steentje bijdragen.’

Op hun Facebookpagina’s dreigden de vakbonden echter met wilde stakingen. ‘De minister leeft in een andere wereld. Twee uur is niet voldoende om je sociale leven op het internet te onderhouden’, poneert de socialistische vakbond ACOD. ‘Wij zijn geen voorstander van harde acties, maar als het moet, zullen we staken tot het bittere einde.’

Net zoals ambtenaren in het echte leven voor vertraging zorgen, doen ze dat ook op Facebook

Het ACV kan zich vinden in een limiet voor onderwijzend en schoonmakend personeel, maar maakt zich zorgen over de ambtenaren die op een ministerie werken. ‘Die moeten een andere bezigheid krijgen als ze niet meer op Facebook mogen. Hoe moeten die mensen hun werkdag anders vullen? Je kunt ambtenaren toch niet verplichten om hele dagen Mijnenveger en Patience te spelen?’

Ook op de werkvloer is de verontwaardiging groot. Meer dan honderd Facebookpagina’s werden aangemaakt tegen de minister en zijn voorstel, waarbij de groep ‘Laat mij gewoon gerust’ al meer dan 3.500 leden telt.