Iwein Segers is een antipathieke presentator, maar bovenal is hij geen pretje om naar te kijken. Daarom verwijdert Wouter Vandenhaute hem van het scherm.

Iwein Segers veel te lelijk voor ‘Komen eten’

Wouter Vandenhaute, de grote baas van VIER en VIJF, heeft eindelijk ingezien dat Iwein Segers een lelijke aap is die niet pakt op het tv-scherm. Reddy De Mey neemt de presentatie van Komen eten over.

Amper drie weken na de start van VIER mag Iwein Segers het afbollen als gastheer van het vernieuwde Komen eten. ‘Het heeft eigenlijk nog lang geduurd’, geeft woordvoerder Kristof Demasure toe. ‘Maar de cijfers liegen niet: kijkers vluchten massaal weg zodra de rotsmoel van Iwein op het scherm verschijnt. We moesten wel ingrijpen.’

De cijfers zijn inderdaad desastreus: van de 360.000 kijkers van vroeger blijven er nog maar 50.000 à 60.000 kijkers over. ‘Van wie vermoedelijk twee derde blind is’, stipt de woordvoerder aan.

De SBS-top verzocht Segers in eerste instantie om zijn baard af te scheren. ‘We dachten dat hij dan tenminste wat verzorgder zou overkomen, maar dat bleek een misrekening’, zegt Demasure. ‘Je kunt een drol er ook verzorgd doen uitzien, maar op het einde van de rit blijft het nog altijd een drol.’

Met frisse tegenzin gaf SBS-baas Wouter Vandenhaute daarom opdracht om Segers van het scherm te verwijderen. ‘Ik ben zelf ook geen mooie verschijning’, beseft de mediatycoon. ‘Dat is de reden waarom ik succesvoller ben achter dan vóór de schermen. Door zijn mismaakte trekken voelde ik wel een zekere sympathie voor Iwein, maar kennelijk gaat de VIER-kijker daar niet in mee. Een pijnlijke vaststelling voor alle betrokken partijen, maar blijkbaar is Iwein echt té lelijk.’

Even overwoog Vandenhaute om een mooie jongen te verbannen naar Komen eten, maar zowel Tom Lenaerts als Gilles De Coster bedankten feestelijk voor de eer. Hoewel ook De kruitfabriek slagzij maakt, zeggen de twee presentatoren tenminste nog een béétje zelfrespect te hebben.

‘Dus tja, zodoende moeten dan maar terug naar de oude formule: de voice-over’, deelt Vandenhaute mee. Betekent dat een comeback van Peter Van Asbroeck, de vorige commentator? ‘Neen. De nieuwe VIER-kijker, die vele malen intelligenter en iets minder marginaal is dan de VT4-kijker, zou beledigd zijn door Van Asbroecks beschamende gestamel. We hebben daarom gekozen voor Reddy De Mey.’

Wouter Vandenhaute:
‘Door zijn mismaakte trekken voelde ik nog een zekere sympathie voor Iwein’

Heeft de ex-journalist dan zo’n intellectueel aura? ‘Ach, ook hem kunnen enkele stuitende marginaliteiten verweten worden. Maar let’s face it: Reddy is een spotgoedkope werkkracht. Nu we bevrijd zijn van het lucratieve wurgcontract met de VRT en opereren in een harde, competitieve omgeving, moeten we besparen waar kunnen. Dure lelijkaards als Iwein Segers moeten dan wijken voor onderbetaalde drommels als Reddy De Mey.’