Met zijn blik op oneindig en een gelukzalige glimlach droomt Bart De Wever van Angela Merkel. Dat is niet gezond.

Angela Merkel is stalking Bart De Wever beu

Angela Merkel is het beu dat Vlaanderen Duitsland blijft achtervolgen. Ze heeft Bart De Wever, de putatieve prins van de Vlaamse republiek, vriendelijk maar kordaat verzocht haar land niet meer zo te stalken.

Ze slaapt slecht. Heeft talloze nachtmerries waaruit ze gillend ontwaakt. Iedere keer als de telefoon rinkelt, verbleekt ze en vreest ze: daar is hij weer! Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft er schoon genoeg van dat Bart De Wever (N-VA) haar voortdurend op de hielen zit.

‘Hij achtervolgt mij. Hij geeft dat zelfs hardop toe in de pers – alsof hij er trots op is. Ik kan er niet meer tegen’, getuigt Merkel tegenover het Franse persagentschap AFP. ‘Ik wil dat het ophoudt, want stalking is echt geen pretje.’

Al maanden voelt de machtigste vrouw ter wereld zich het slachtoffer van de Vlaamse gouwleider. ‘In eerste instantie probeerde ik een dialoog met hem aan te knopen. Het flatteerde me dat hij zichzelf zo met mij vereenzelvigde. Ik dacht dat het wel zou loslopen met zijn fixatie op Duitsland. Maar Bart neemt elke gelegenheid te baat om zich op te dringen. Ik krijg hem maar niet uitgelegd dat ik dat als storend ervaar.’

De Wever ontkent niet dat hij zijn Vlaamse wagonnetje aan de Duitse locomotief wil koppelen. ‘Angela is mijn lichtende voorbeeld. Wij moeten haar regels volgen. Ik onderwerp mij liever aan de Duitse dan de Franse zeden’, zegt de N-VA-voorzitter.

De Antwerpse lijsttrekker laat regelmatig een boodschap achter op Merkels voicemail. Als hij toevallig in de buurt van Duitsland is, durft hij al eens bij haar aanbellen. ‘Dat gebeurt allemaal zeer spontaan’, sust De Wever. ‘Het is niet dat er een plan of een strategie achter zit.’

Angela Merkel:
‘Bart neemt elke gelegenheid te baat om zich op te dringen’

Merkel hoopt dat ze er ooit om zal kunnen lachen. ‘Maar de realiteit is dat ik nauwelijks nog buiten durf te komen. Ik heb het moeilijk om mensen in vertrouwen te nemen en wordt soms onredelijk kwaad’, vertelt de Duitse dame. ‘Ik wil niet dat Vlaanderen me nog volgt. Met België heb ik daarom een veel beter contact. Elio Di Rupo zit niet de hele tijd in mijn nek te hijgen – het is veeleer omgekeerd. Zijn regering houdt bewust afstand.’