Bashar al-Assad ontkende aanvankelijk dat zijn regime GAS-boetes gebruikt tegen kinderen.

Assad zet GAS-boetes in tegen kinderen

De Syrische dictator Bashar al-Assad zet GAS-boetes in tegen kinderen. Volgens het Verdrag van Genève is dat een oorlogsmisdaad. 'Verschrikkelijk. Toch zullen wij niets ondernemen', reageren Belgische politici.

Human Rights Watch heeft aan het licht gebracht dat het bloeddorstige Syrische regime massaal GAS-boetes inzet tegen onschuldige kinderen. ‘President Assad terroriseert de minderjarige bevolking met Gemeentelijke Administratieve Sancties’, zegt een recent rapport van de mensenrechtenorganisatie.

De Syrische leider ontkende de aantijgingen aanvankelijk, maar er duikt steeds meer bewijs op dat Assad wel degelijk op de hoogte is van de ongenadige aanpak die kinderen te beurt valt. Het onthutsende fotomateriaal dat het Westen bereikt, liegt niet.

Tientallen slachtoffertjes van het oorlogsgeweld ontvangen een overlastboete omdat ze bloedend op straat liggen. Anderen krijgen een zware boete aan hun broek omdat ze hun moeder niet verdedigd hebben tegen het gruwelijke gedrag van losgeslagen militairen.

Vanuit de internationale gemeenschap weerklinkt zwak protest. Ook in België reageren politici matig tot licht gechoqueerd. ‘Het is verschrikkelijk wat er gebeurt in Syrië’, zegt Kamerlid Eva Brems (Groen), tevens professor mensenrechten. ‘Toch zullen wij niets ondernemen. Dat Syrische kinderen vanaf hun veertiende kans maken op een GAS-boete is vreselijk, maar we zullen pas pleiten voor een militair ingrijpen wanneer ook kinderen van twaalf beboet worden. Jongeren repressief benaderen werkt contraproductief.’

Rusland, dat al jarenlang een vaag bondgenootschap onderhoudt met Syrië, tempert de westerse sentimenten omtrent het Syrische bloedbad. ‘Oké, Assad moet erkennen dat hij soms wat hevig van stapel loopt, maar een GAS-boete is in het voordeel van iedereen’, vindt president Vladimir Poetin. ‘Jongeren hebben de neiging om in de weg te lopen terwijl volwassenen elkaar uitmoorden. Het is voor hun eigen bestwil dat het regime hen niets ontziende GAS-boetes oplegt.’

Paul Geudens:
‘Met enkel vermaningen zal de rust niet terugkeren in Syrië’

Ook Paul Geudens, buitenlandjournalist bij de Gazet van Antwerpen, steunt de kordate sancties tegen weerloze kinderen. ‘De GAS-boetes geven het regime de mogelijkheid om kort op de bal te spelen en een lik-op-stukbeleid te voeren. Het storend gedrag van jongeren leidt tot overlast voor medemensen die in alle rust oorlog willen voeren’, schrijft Geudens in zijn commentaarstuk. ‘Met enkel vermaningen zal de rust niet terugkeren in Syrië. Er moet een stok achter de deur zijn.’