Serge, ervaren trouwfeest-dj: 'Door die jonge gasten te importeren op trouwfeesten, zit ik zonder werk.'

Meer club-dj’s verlagen zich tot trouwfeesten

De financiële crisis treft ook de entertainmentsector. Fuiforganisatoren zijn niet meer bereid om diep in de buidel te tasten als het op dj's aankomt. Steeds meer dj's spelen daarom noodgedwongen op trouwfeesten.

Hoewel topnamen als DJ Tiësto nog altijd volle zalen uit hun dak doen gaan, heeft de crisis bij veel lokale dj’s er stevig ingehakt. Tim (26) wil alleen spreken op voorwaarde van anonimiteit: ‘Drie jaar geleden deed ik elk weekend fuiven voor meer dan duizend man. Nu ben ik al blij met een paar dansende bomma’s.’

Door de financiële crisis gaan mensen minder vaak uit en mogen fuiven niet meer zo veel kosten. ‘Daar zijn wij de dupe van’, zegt Tim, die er wezenloos bij zit tussen zijn collectie vinyl.

‘Eerst moesten de top-dj’s hun prijzen verlagen en zo ontstond er een watervaleffect. Voor ik het wist, moest ik de competitie aangaan met amateurs die plaatjes kwamen draaien voor een paar pintjes. Daar kun je niet tegen op’, vertelt de twintiger uit het Meetjesland.

Tim kreeg de tip om op trouwfeesten te spelen van een andere dj. ‘De eerste keer dat ik dat moest doen, schaamde ik me te pletter. Ik kokhalsde toen ik de eerste noten van ‘Les lacs du Connemara‘ uit mijn speakers hoorde komen. Gelukkig was het publiek erg lief voor mij.’

Jérôme Allaert, journalist voor WeekendKnack: ‘Het probleem van de dj-sector is dat er nauwelijks een wettelijk kader bestaat. Het publiek wil goedkoop kunnen fuiven, de licht- en klankindustrie heeft al beroepsverenigingen, dus bespaart men keihard op dj’s. Dat creeërt gevaarlijke situaties. Onervaren jongens werken diep beneden de prijs en duwen ervaren dj’s de marge in.’

Het milieu van traditionele trouwfeest-dj’s onthaalt de nieuwkomers niet met applaus. Serge (56) zit al drie decennia in het vak. ‘Door die jonge gasten te importeren op trouwfeesten, zit ik zonder werk. Ze brengen hun manierkes mee vanuit hun clubs en discotheken en plots mag het geen ‘Breng die rozen naar Sandra‘ meer zijn, maar is ’t sebiet van ‘Face down ass up that’s the way we like to fuck‘. Dan haak ik af. Dat is niet meer schoon.’

Federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) kent het probleem. ‘Dj’s vallen tussen artiesten en zelfstandigen, wat een officieel statuut bemoeilijkt. Daar komt bij dat ze in principe ook andermans werk brengen en promoten, wat bekeken moet worden met Sabam.’ De minister vreest dat een oplossing niet voor morgen is.

Dj Tim (26):
‘Ik kokhalsde toen ik de eerste noten van ‘Les lacs du Connemara’ uit mijn speakers hoorde komen’

Intussen maakt Tim zich op voor een nieuw trouwfeest. In zijn flightcase zitten naast zijn gebruikelijke collectie nu ook nummers van Frans Bauer en best-of verzamelaars van de Proms, de Pointer Sisters en Christoff. ‘Ik kan nu tenminste toch mijn huur betalen’, zegt hij. Zijn blik staat ver, zijn stem trilt.