Volgens Kris Verburgh, auteur van De Voedselzandloper, hebben zijn criticasters zijn boek verkeerd geïnterpreteerd.

Hongerdoden door ‘De Voedselzandloper’

Al vijftien mensen zijn bezweken aan de hongerdood doordat ze nauwgezet de richtlijnen van het boek De voedselzandloper hebben opgevolgd. De Universiteit Antwerpen waarschuwt voor nog meer slachtoffers.

Tot enkele maanden geleden was Thibault Debels (54) een vrolijke vleeseter die zijn bourgondische maaltijden op smaak bracht met kilo’s zout en liters vettige sauzen. Tegen zoete desserts zei Debels principieel nooit neen. Zijn pens was zijn trots. Stilaan begonnen zijn kinderen zich zorgen te maken over vaders vraatzucht. Daarom deden ze hem De voedselzandloper cadeau, het ophefmakende boek van de jonge arts Kris Verburgh.

‘Het was een vergiftigd geschenk’, treurt zoon Thierry (27) nu. ‘Gisteren is onze papa helemaal uitgemergeld in de Heer ontslapen. Tot zijn laatste ademtocht bleef hij zweren bij de raadgevingen van Kris Verburgh: geen brood, geen melk, geen vlees, geen aardappelen, kortom: niets meer. Wisten wij veel dat een mens niet kan overleven op fruit, noten en thee.’

‘Er zullen nog veel meer slachtoffers vallen’, waarschuwt voedingsdeskundige Luc Van Gaal van de Universiteit Antwerpen. ‘Tot nu toe zijn in totaal al vijftien mensen van de honger gestorven. Door de hoge verkoopcijfers van het boek verwachten wij dat nog tientallen, zo niet honderden Belgen de geest zullen geven met hun maag vol fruit en havermoutpap. Wat Verburgh gepresteerd heeft, is op het randje van volkerenmoord. Roekeloos experimenteert deze jonge snaak met de volksgezondheid. Dat zijn adviezen regelrecht ingaan tegen de reclamecampagnes van internationale voedselconglomeraten baarde ons van in het begin grote zorgen.’

Kris Verburgh haalt zijn schouders op voor de kritiek. ‘Ik heb het persbericht van de UA gelezen, ja. Ik heb het uitgeprint en het verbrand. Zo doe je dat tegenwoordig met ongunstige kutkritieken. Daarbij moet je wel opletten dat je de rook niet inademt, want uit verscheidene hoog aangeschreven studies blijkt dat zeer ongezond te zijn. Ik raad aan om rook zoveel mogelijk te vervangen door koolstofmonoxide. Daar ga je op termijn ook aan ten onder, maar het bevat geen kankerverwekkende pcb’s en dioxines’, zegt de erudiete geneesheer.

Kris Verburgh:
‘Op 100.000 lezers zijn er amper vijftien doden gevallen. Dat is een aardige balans’

Vindt hij het dan normaal dat hij al vijftien landgenoten de hongerdood heeft ingejaagd? ‘De UA heeft de feiten verkeerd geïnterpreteerd. Op 100.000 lezers zijn er amper vijftien doden gevallen. Dat is een aardige balans, ook naar internationale normen. Het beruchte prozadebuut van Maarten Inghels, De handel in emotionele goederen, zal nooit zo veel exemplaren verkopen terwijl het nu al vaststaat dat tientallen jonge lezers zich, overmand door sentimentaliteit, in hun dagelijks glaasje halfvolle melk zullen verdrinken.’