Rakelings vloog de Dreamliner boven het koninklijk paleis, waardoor Albert en zijn gemalin Paola terstond naar hun incontinentiepampers moesten grijpen.

Zaventem herdenkt 9/11 met Dreamliner

Met de elegante landing van een Boeing Dreamliner op Zaventem heeft Brussels Airport stijlvol de aanslagen van 9/11 herdacht. Enkel in de Vlaamse Rand weerklonk traditioneel zuur gemopper.

Ter ere van de elfde verjaardag van de aanslagen op het New Yorkse World Trade Center, waarbij duizenden mensen het leven lieten, vloog een Dreamliner gisteren een respectvol rondje boven Brussel.

De Dreamliner behoort tot de grootste passagiersvliegtuigen ter wereld. ‘Ons land is nét groot genoeg om zo’n vliegtuig aan de grond te kunnen zetten’, weet luchtvaartspecialist Bert Anciaux (sp.a).

Het was de eerste keer dat een Boeing 787 voet aan grond zette in België. Alvorens te landen in België vloog de gargantueske vliegmachine boven de file op de Brusselse Ring. De passagiers, Ethiopische notabelen die in België de staatsschuld, de hoge lasten op arbeid en de notionele interestaftrek komen bewonderen, keken met grote verbazing hoe in alle mogelijke richtingen alle mogelijke voertuigen stilstonden. Zo veel stilstaande wagens hadden zij nog nooit bij elkaar gezien.

Daarop maakte het toestel een scheervlucht boven het toekomstige terrein van Uplace en zetten de piloten koers naar het centrum van de hoofdstad. Daar konden zij maar nipt de inzakkende Dexiatoren ontwijken. Ter hoogte van de Stalingradlaan floten de piloten naar kortgerokte Vlaamse vrouwen.

Even later werd ternauwernood een ramp vermeden: plotse turbulentie boven Laken deed koning Albert en koningin Paola, die op hun terras een boek zaten te lezen, naar hun incontinentiepampers grijpen.

Piloot
Satam Al-Omari:
‘Als het aan mij lag, zou ik elke dag 9/11 vieren’

Na afloop toonden de passagiers en de luchthavenbazen zich opgetogen over de succesvolle herdenking. ‘Als het aan mij lag, zou ik elke dag 9/11 vieren’, grijnsde piloot Satam Al-Omari.

Toch was niet iedereen tevreden over het initiatief: inwoners uit de Vlaamse Rand zijn boos omdat het vliegtuig niet rakelings boven hún dak gevlogen is. ‘Met ons wordt nooit rekening gehouden!’, klagen zij in koor.