Bernardo Arnotov, de armste man van Bulgarije en misschien wel van Europa, is neergestreken in Ukkel. Hij zou grote industriële ambities hebben.

België lokt Bulgaren met industriële ambities

Steeds meer Bulgaren met grote industriële ambities verkassen naar België. Critici stellen dat ze zich de Belgische nationaliteit willen aanmeten om te ontsnappen aan de armentaks in hun thuisland.

Merkwaardig zicht in het Brusselse dorp Ukkel: de Bulgaar Bernardo Arnotov (63) is er neergestreken met zijn hele hebben en houden. Hij heeft een voorlopig onderkomen gevonden op het trottoir van Rittwegerstraat, maar het schepencollege maant hem aan zich te installeren in een laan waar hij minder in de kijker zit, zoals de bosrijke Prinses Paolalaan.

Binnen de regering-Di Rupo is gekibbel gerezen over Arnotovs verzoek om tot Belg genaturaliseerd te worden. Onder druk van Daniël Termont, die als Gents burgemeester slechte ervaringen heeft met Bulgaren, verzetten de socialisten zich tegen Arnotovs komst. De Franstalige liberalen beklemtonen echter dat hij grote industriële ambities koestert en willen zijn prille ondernemerschap stimuleren.

Dat de armste man van Bulgarije plots Belg wil worden, zorgt voor ophef in zijn thuisland. Daar beweren kritische media dat hij Bulgarije ontvlucht is wegens de onlangs verhoogde armentaks. ‘Майната ти, мръсен стар копка!’, titelde een rechtse website woedend. Dat komt neer op: ‘Scheer je weg, vieze oude stinkerd!’ Arnotov ontkent echter dat hij Bulgarije verlaat omdat het fiscale regime er vooral arme drommels viseert. ‘Dan had ik beter een ander land gekozen dan België om naartoe te trekken’, merkt de pientere grijsaard op. ‘De kwestie is dat ik hier niet bang hoef te zijn voor agressieve flikken: het is veeleer omgekeerd.’

Kritische media beweren dat armste Bulgaar thuisland ontvlucht is wegens onlangs verhoogde armentaks

Steeds meer Bulgaren met industriële ambities vinden de weg naar België. Opvallend: oppositiepartij N-VA verwelkomt de ambitieuze migranten, zolang ze zich maar in Brussel of Wallonië vestigen en zich toeleggen op de bestrijding van houtwormen. ‘Laat maar komen die Bulgaren!’, kraait Kamerlid Theo Francken enthousiast.