Wegenwerkers vonden het halfverzopen lijf van Danny Muylle. Die had zich in volle paniek in een gracht gestort.

Grote paniek door scheurtjes in vat Jupiler

In Eeklo is een man in dolle paniek in een gracht gedoken. Via de radio had Danny Muylle vernomen dat een vat in de Jupilerfabriek scheurtjes bevat. Daarop sloegen de stoppen door, mogelijk met de dood tot gevolg.

Op dit moment proberen artsen van het provinciaal ziekenhuis Schoon Meetjesland Danny Muylle (39) nog te reanimeren. Het slachtoffer heeft heel wat slootwater binnen gekregen en verkeert zodoende in levensgevaar, meldt dokter Barry Stevens.

Even tevoren had Muylle nog vol zelfvertrouwen aangekondigd dat niets hem uit zijn lood kon slaan. ‘Ik ga pas panikeren als er scheurtjes zijn in een vat in de Jupilerfabriek’, schreef de gezapige wielerliefhebber op Twitter. Niet veel later raakte het nieuws bekend dat er in Jupille-sur-Meuse effectief lekkende vaten ontdekt waren. Muylle spurtte de straat op en stortte zich in de dichtstbijzijnde gracht, waar hij een overtuigende poging ondernam zichzelf te verdrinken.

‘We weten niet wat hem heeft bezield’, stelt buurvrouw Louisa Neefs (63). ‘Danny is een graag geziene gast die al eens een pintje mag lusten. Hij heeft soms vreemde gedragingen, maar verder hebben we nooit problemen gehad met hem. Het zou erg zijn dat de verdrinkingsdood hem alsnog fataal wordt, want dan moet ik mijn vuilniszakken weer zelf buiten zetten.’

De laatste tijd duiken steeds vaker berichten op over lekkende vaten. Zo breekt de regering zich het hoofd over een gescheurd vat in de brouwerij van Doel. ‘Wanneer de productie langdurig stilgelegd wordt, dreigen er in het hele land tekorten te ontstaan’, waarschuwde minister van Binnenlandse Vaten Melchior Wathelet (cdH). ‘Op bevoorrading vanuit het buitenland moeten we niet rekenen, want zowel Nederland als Frankrijk heeft geen bier die naam waardig, terwijl de Duitsers al hun bier voor zichzelf proberen te houden.’

Tot overmaat van ramp werden ook bij tests op de vaten van de brouwerij van Tihange gelijkaardige barstjes gevonden. Alle lekkende vaten komen van dezelfde producent, een Hollandse firma met te veel noten op haar zang.

In de Jupilerfabriek zal een team van binnenlandse en buitenlandse experts het lekkende vat verder inspecteren. Ze zullen onderzoeken of de barstjes effectief een risico vormen voor volksgezondheid. Tot nader order is er geen enkele voedingsexpert die stelt dat Jupiler niet alleen slecht is, maar ook gevaarlijk.

Melchior Wathelet:
‘Op bevoorrading vanuit het buitenland moeten we niet rekenen’

Als Muylle komt te overlijden, zal AB InBev, eigenaar van Jupiler, gratis drank voorzien op de begrafenisreceptie.

Eerder werd een nieuwsbericht over lekkende biervaten oud-minister Michel Daerden fataal. Als één van de zeldzame socialisten in het Meetjesland had Muylle al enkele keren verkondigd dat hij graag in de voetsporen van Daerden zou treden.