Koning Albert is België beu. Aangezien hij toch geen belastingen betaalt, zou zijn vlucht naar Frankrijk de regering weinig pijn doen.

Franse nationaliteit voor koning Albert II

Frankrijk slaat keihard terug na de naturalisatieaanvraag van zijn rijkste inwoner, Bernard Arnault. De onderhandelingen over een transfer van koning Albert II naar Frankrijk zitten in een vergevorderd stadium.

De naturalisatie van Bernard Arnault, de eigenaar van het luxe-imperium Luis Vuitton Moët Hennessy, heeft de Franse nationale trots een ernstige deuk gegeven. De Franse regering blijft echter niet bij de pakken zitten en startte prompt met vergeldingsacties. Onderhandelingen werden aangeknoopt met niemand minder dan Albert II, koning der Belgen. Die zouden intussen nagenoeg rond zijn.

Het paleis ontkent niet dat er contacten zijn, maar noemt de naturalisatie van de vorst voorbarig. ‘Albert II voelt zich momenteel nog goed in België. De Franse overheid zal dus met sterke argumenten moeten komen om hem te overtuigen. De vorst is gecharmeerd door de interesse, maar voorlopig ook niet meer dan dat’, aldus Bruno Neve de Mevergnies, die gloednieuwe woordvoerder van het paleis.

Het is echter al langer een publiek geheim dat de entourage van de koning zich in Brussel al een tijdje ongelukkig voelt. Bovendien vertoeft het koninklijk echtpaar sowieso al erg vaak in Zuid-Frankrijk. In 2014 wacht mogelijk een nieuwe ronde van slepende regeringsonderhandelingen en dan zou een naturalisatie tot Fransman de vermoeide vorst niet slecht uitkomen.

Premier Di Rupo reageert verbaasd. Hij zou een mogelijk vertrek betreuren, maar verzekert dat een plan B klaarligt om de eerste burger van het land te vervangen, mocht dat nodig zijn. ‘De koning betaalt geen belastingen en zijn integrale vermogen staat al geruime tijd in het buitenland geparkeerd. Anders dan bij Arnault is er fiscaal dus eigenlijk weinig aan de hand’, sust Di Rupo.

Tegelijk beseft de regering wel dat een overstap gevoelig kan liggen bij een deel van de bevolking, aangezien de koning een zekere symboolwaarde heeft in ons land. Ook zijn er aan het drukken van nieuwe postzegels en het beslaan van munten ontegensprekelijk extra kosten verbonden. Waarnemers menen dat de regering daarom behoorlijk verveeld zit met de mogelijke uittocht van het staatshoofd. Zeker nu de koning eindelijk zijn nieuwe Belgische identiteitskaart heeft ontvangen.

Algemeen wordt aangenomen dat prins Filip zal worden aangezocht om zijn vader te vervangen, maar ook de naam van Georges Leekens circuleert in de wandelgangen. Zelfs een buitenlandse topper is niet uitgesloten, al overstijgen de looneisen van beschikbare personaliteiten als Tony Blair de mogelijkheden van onze nationale schatkist.

In de wandelgangen circuleert naam van Georges Leekens als mogelijk troonopvolger

Het Elysée van zijn kant laat niet na om alvast triomfantelijk uit te pakken met de transfer van koning Albert II. President François Hollande kondigt op zijn website een nieuwe Belgisch-Franse naturalisatiegolf aan. Puissant rijke Belgen als Marc Coucke (Omega Pharma), Roland Duchâtelet (Standard) en Paul D’Hoore (onafhankelijk financieel journalist) zouden op de shortlist staan.