Hamid bin Khalifa, emir van Qatar: 'De slachtingen van Alexander kostten de Golfregio omgerekend 478 miljard euro.'

Midden-Oosten eist Griekse herstelbetalingen

Verschillende landen uit de Golfregio onderzoeken hoeveel schadevergoeding de Griekse staat hen moet betalen voor de averij die ze opliepen onder Alexander de Grote. Het bericht duwde de beurzen in het rood.

Nouri al-Maliki, de Iraakse premier, kwam op het idee tijdens een bijeenkomst van de Arabische Liga. ‘We hebben allemaal geleden onder de Griekse bezetter. De brutaliteit van de troepen van Alexander de Grote wordt echter doodgezwegen.’ De Griekse veldheer veroverde een rijk van de Epirus tot de Indus in de vierde eeuw voor Christus.

‘Griekenland heeft inderdaad nooit zijn verantwoordelijkheid voldoende opgenomen’, zegt Hamad bin Khalifa, emir van Qatar. ‘Wij schatten dat de slachtingen en plunderingen van Alexander de hele Golfregio omgerekend 478 miljard euro gekost hebben.’

‘Herstelbetalingen zijn uit den boze’, zegt de Griekse premier Antonis Samaras. ‘Dit is niks meer dan een truc om makkelijk aan geld te raken om de financiële crisis het hoofd te bieden. Als we het verleden blijven oprakelen, komen we nergens.’

Samaras voegt er nog aan toe dat Alexander de Grote strikt gesproken geen Griek was: de beroemde legeraanvoerder werd geboren in het toenmalige Macedonië. Op de Macedonische ambassade reageert men zeer koeltjes: ‘Officieel mag ons land niet eens Macedonië heten van de Grieken. Als ze willen dat wij Alexander claimen, moet Griekenland eerst uit zijn eigen revisionistische kramp raken.’

De beurzen reageerden negatief op het bericht. Euronext tekende 0,2 procent verlies op, en de Dow Jones 0,17 procent. Ook in politieke kringen in Brussel en New York werd slecht gereageerd.

‘Men heeft natuurlijk schrik voor een kettingreactie van eisen tot herstelbetalingen’, zegt professor internationaal recht Jan Wouters (KU Leuven). ‘De eisen van Griekenland en van landen als Irak, Iran en andere staten kunnen al snel leiden tot meer claims. Wat als landen besluiten om Mongolië voor de rechter te dagen voor de veroveringstochten van Dzjengis Khan? Zowat elk land heeft boter op het hoofd.’

Antonis Samaras:
‘Dit is een truc om makkelijk aan geld te komen’

Er is geen officiële Belgische reactie, maar er zijn onbevestigde geruchten dat Buitenlandse Zaken onderzoekt of het claims kan maken op herstelbetalingen van Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Nederland en Oostenrijk.