Volgens Verstrepen was het ook een ironische boel bij LDD. 'Jean-Marie en ik hebben ons kostelijk geamuseerd.'

Verstrepen: ‘Mijn hele carrière is ironie’

Jurgen Verstrepen (ex-LDD) beroept zich op ironie nadat hij had geopperd dat men Michèle Martin maar beter liet omleggen door een Albanees. Dat was veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

De storm over de controversiële tweets is nog niet helemaal gaan liggen. Veel politici, onder wie CD&V-voorzitter Wouter Beke, hebben afwijzend gereageerd op de opruiende taal van Verstrepen.

‘Ach, da’s allemaal ironisch bedoeld‘, lacht Verstrepen die kritiek weg. ‘Het verbaast me dat ik zo verkeerd ingeschat word. Iedereen weet toch dat ik voortdurend ironische uitspraken doe?’

De voormalige LDD-parlementariër uit Antwerpen wijst op zijn verleden: ‘Ik zat bij wat toen nog het Vlaams Blok was en veel mensen vonden me een fascist. Later schreef ik wel een boek waarin duidelijk was dat ik er de hele tijd undercover zat. En ja, daar hoorde ook het meezingen van naziliederen bij.’

Verstrepen stapte in 2007 van het Vlaams Belang over naar de Lijst Dedecker: ‘Ook dat was ironisch, om aan te tonen dat eigenlijk elke rechtse hufter die drie zinnen aan elkaar kon breien, verkozen kon raken met het juiste partijlabel. Jean-Marie en ik amuseerden ons kostelijk.’

‘Ik denk dat meneer Verstrepen het verschil niet goed kent tussen een grap maken en er zelf één zijn’, zegt een geagiteerde Dedecker aan de telefoon. ‘Als ik vond dat ze Michèle Martin moesten afschieten, kwam ik daar gewoon voor uit. Of zou ik het desnoods zelf doen.’

Als laatste zijn er nog reacties van Albanese Belgen. ‘Om te bewijzen dat we geen huurmoordenaars zijn, kunnen we altijd ook de auto van Verstrepen vol gaten schieten’, aldus een laconieke Endrit Dreshaj. Hij is uitbater van een Albanese speciaalzaak in Antwerpen. ‘Ik bedoel dat ironisch, natuurlijk. Niemand zou dat echt doen.’

Jean-Marie Dedecker:
‘Verstrepen kent het verschil niet tussen een grap maken en er één zijn’

Ironie-carrièrist Verstrepen laat het niet aan zijn hart komen. ‘Nu heb ik tenminste weer het debat aangezwengeld’, knipoogt hij.