Deelnemer Sam Gooris: 'Echt iets voor gewone mensen. Op die manier tonen wij als BV ook dat we maar simpele zielen zijn.'

VTM pakt uit met ‘Domste mens ter wereld’

VT4 begint binnenkort met een nieuw seizoen van 'De slimste mens'. Concurrent VTM blijft niet bij de pakken zitten. Het zal deze winter met een knipoog 'De domste mens ter wereld' op tv brengen.

‘Om de kritiek voor te zijn’, zegt VTM-programmadirecteur Jan Segers, ‘Dit wordt geen uitlachtelevisie. De bedoeling is dat we de gemiddelde kijker kunnen geruststellen dat heus niet iedereen in Vlaanderen één of ander quizgenie is.’

Deelnemers aan de quiz zullen onder andere eenvoudige rekensommen moeten oplossen, een zin schrijven zonder fouten, de cuisson van een gerechtje bepalen, en aan de tand gevoeld worden over hun kennis van de Story. Wie het vaakst fout antwoordt, moet de volgende keer weer meedoen, tot op die manier ‘de domste mens’ gevonden wordt.

‘Er zijn veel bekende en andere Vlamingen die zich geïntimideerd voelden door De slimste mens en daarom niet wilden meedoen. Die maken bij ons wel een kans’, zegt Segers.

VTM is karig met namen, maar het staat vast dat actrice Jacky Lafon, politicus Rik Daems en entertainer Sam Gooris al toegezegd hebben. De rol van jury zal vervuld worden door een wisselend panel van reality-showsterren uit programma’s als Big Brother, Temptation island, Mijn restaurant en Polspoel & Desmet.

‘Ik vind het een tof initiatief’, zegt Sam Gooris aan de telefoon, ‘Echt iets voor gewone mensen, en zonder dat ze om de oren geslagen worden met halve woordenboeken. Op die manier tonen wij als BV ook dat we maar simpele zielen zijn.’

‘Ik hoop wel dat ik niet te veel moet terugkomen’, lacht Gooris nog een beetje schaapachtig.

‘We hebben de studio’s al geboekt en de opnamedagen vastgelegd. Voor een beperkt testpubliek scoorde een pilootaflevering erg goed’, voegt Jan Segers nog toe.

Jan Segers:
‘BV’s die geen kans maakten op ‘De slimste mens’, maken bij ons wél kans’

Wie De domste mens gaat presenteren is nog niet duidelijk. In de wandelgangen circuleert wel regelmatig de naam van de onlangs getrouwde Regi Penxten. Die wordt getipt vanwege zijn iconische lach, die de spontane lachbuien van Eric Van Looy zou moeten doen vergeten.