Dankzij de komkommertijd komen we alles te weten over ex-asielzoeker Parweiz Sangari: met wie hij belt, wat hij eet, waar hij slaapt en wat zijn plannen zijn.

Nieuwsgebrek zorgt voor betere journalistiek

Nu de media te kampen hebben met een schrijnend gebrek aan nieuws, zoeken de meeste redacties hun toevlucht tot een meer diepgravende en grondiger berichtgeving, over gevarieerde thema’s.

‘Een simpel weerbericht is zo makkelijk en oppervlakkig’, stelt Lucas Van der Kelen, commentator bij Het Laatste Nieuws. ‘We hebben besloten onze lezers dagelijks te informeren over de langetermijnvoorspellingen, klimaatprognoses, discussies en opinies over het weer. Daarbij laten we diverse experts aan het woord. Ook op de voorpagina, jazeker.’

De VRT richt zich dan weer op de dierenwereld. ‘Dieren zijn boeiende en belangrijke wezens die meestal alleen op tv komen om klaargemaakt en opgediend te worden. Dat is niet correct’, zegt Luc Rademakers, hoofdredacteur van de nieuwsdienst. Dagelijks wil de zender een fait-divers uit het dierenrijk brengen. ‘Maar de items zijn vaak ook aan andere maatschappelijke thema’s gelinkt’, verduidelijkt Rademakers. ‘Zoals het weer of de vakantie.’

Bart Sturtewagen:
‘In de komkommertijd kunnen we eindelijk meer aandacht besteden aan Bart De Wever’

De Standaard en De Morgen gaan in de zomermaanden de persoonlijke toer op. ‘Enerzijds volgen zes medewerkers en twee fotografen Parweiz Sangari op de voet na zijn uitzetting in Afghanistan. Onze lezers komen te weten wie hij belt, hoe hij reist, wat zijn plannen zijn. Dankzij een ingeplante chip kunnen abonnees hem nu ook live volgen op de radar van onze website‘, zegt Bart Sturtewagen, hoofdredacteur van De Standaard. ‘Zijn verhaal is inderdaad nog niet voldoende uitgespit, zeker in vergelijking met dat van andere asielzoekers’, beaamt ook Laurens Verhagen, hoofdredacteur van www.demorgen.be.

‘Anderzijds willen we in deze komkommertijd eens wat meer aandacht besteden aan Bart De Wever. Wat ziet hij? Wat schrijven zijn partijgenoten zoal op hun belangwekkende blogs? Wat zegt hij en hoe moeten we dat precies interpreteren? In de hectische tijd van september tot juni hebben we daar nauwelijks de tijd voor’, geeft Sturtewagen ootmoedig toe.