De wielrenners in de Tour de France zijn doodsbang voor lawines in de Alpen. Daarom verdwijnt het gebergte mogelijk voorgoed uit het parcours.

Geen Ronderenners betrokken bij lawine

De dodelijke sneeuwlawine in de Alpen heeft vooralsnog geen slachtoffers gemaakt in de Ronde van Frankrijk. Toch overweegt de Tourdirectie om het berggebied definitief te schrappen wegens te gevaarlijk.

Grote opluchting in het peloton: er blijken toch geen Ronderenners betrokken te zijn bij de dodelijke lawine in de Alpen. Nochtans werd daar even voor gevreesd, na het bericht dat de lawineslachtoffers allemaal topsporters waren. Gelukkig bevestigden de hulpdiensten later dat het uitsluitend om alpinisten ging. ‘Andere sporttakken zijn voorlopig nog niet bedreigd door lawinegevaar’, klinkt het geruststellend.

De renners geven toe vannacht bange uurtjes beleefd te hebben. ‘Eerst behaal je de meest spectaculaire overwinning van het jaar,’ vertelt etappewinnaar Pierre Rolland, ‘en dan komt er plots iemand vertellen dat er mogelijk andere renners onder een sneeuwlawine terechtgekomen zijn. Dat zet meteen een domper op de feestvreugde. Je begint te twijfelen of je je overwinning ook gehaald zou hebben als de concurrentie niet was uitgeschakeld door natuurgeweld.’

Ook geletruidrager Bradley Wiggins heeft vannacht nauwelijks een oog dichtgedaan. ‘Ik was al slechtgezind omdat ik mijn eigen knecht (Chris Froome, nvdr) niet kon volgen bij een simpele demarrage. Zeker dertig seconden lang stond ik daar stil. Als Chris niet was teruggekeerd om mij op te pikken, stond ik daar nu nog altijd. Pas later is het plots tot me doorgedrongen dat ik evengoed door die lawine ingehaald had kunnen worden. Dat besef vréét aan je!’

De beruchte lawine ontstond op de Mont Maudit, een vervloekte berg uit de Alpen. Het sneeuwgevaar heeft inmiddels al negen doden en vijftien gewonden op zijn geweten. De Tourdirectie wil geen enkel risico nemen en stuurt de wielerwedstrijd vandaag weg uit het gevaarlijke gebergte, naar de laagvlakten van de Ardeche. Tourdirecteur Christian Prudhomme: ‘Daar hopen we veilig te zijn voor het oprukkende lawinegevaar uit de Alpen. Voorlopig toch.’

Prudhomme wil naar eigen zeggen geen paniek zaaien, maar toch geeft hij aan dat de volgende Tour mogelijk niet meer door de Alpen zal passeren. ‘Het is gewoon te onveilig geworden’, zucht hij. ‘Door de globale opwarming van de aarde smelten de Alpengletsjers steeds sneller af, waardoor er in de bergen ieder jaar méér lawinegevaar komt. In die omstandigheden zijn bergetappes in het grootste sportevenement van het jaar niet te verantwoorden. Wij zijn een miljoenenbusiness, wij kunnen ons zulke risico’s niet permitteren.’

Overigens zouden ook de vlakke tourritten in hun voortbestaan bedreigd zijn. Prudhomme: ‘De opwarming van de aarde neemt ook de lager gelegen gebieden in het vizier. Die kunnen elk moment overstromen door de stijging van de zeespiegel. Ook daaraan zullen we ons moeten aanpassen. Ik sluit niet uit dat de Tour de France binnenkort een klassiek wielercriterium wordt, waarbij er 21 dagen lang rondjes gereden worden in Parijs.’

Tourdirectie neemt geen risico en stuurt wielerwedstrijd weg uit gevaarlijk gebergte

De Tourdirectie steekt niet onder stoelen of banken dat ze de mosterd haalt bij wielervisionair Wouter Vandenhautte. ‘We zien dat ook onze grote voorbeelden, zoals de Ronde van Vlaanderen, evolueren in de richting van rondjes rond een kerktoren. Dan kunnen wij met de Ronde van Frankrijk niet achterblijven.’