Geert (3) maakt een vuist tegen de katholieke kerk. Hij pikt het niet dat die zijn geliefde kleuterjuf op straat heeft gezet omdat ze niet gedoopt was.

Misnoegde kleuters laten zich ontdopen

De kleuters van de Sint-Hubertusschool in Ekeren laten zich massaal ontdopen. Zo protesteren ze tegen het gedwongen vertrek van hun favoriete juf. 'Ik keek naar haar op. 't Was een prachtwijf', getuigt Freek.

De kleuters van basisschool Sint-Hubertus in Ekeren zijn ontsteld omdat één van hun juffen moet ophoepelen aangezien zij niet gedoopt is. Uit protest laten verschillende jongens en meisjes zich ontdopen. Op de speelplaats hielden Jeroen (5), Aafje (4), Lynn (4), Vicky (5), Geert (3) en Freek (5) een spontane sit-in om te tonen hoe boos ze zijn.

‘Ik vond juf Beatrice best een mooie vrouw’, treurt Geert. ‘Ik had gehoopt om volgend jaar bij haar in het klasje te zitten, maar nu ziet het ernaar uit dat de directie een verlepte non zal terugroepen uit haar pensioen. Daar word ik niet vrolijk van. Om mijn woede te kanaliseren wil ik mij bewust distantiëren van de katholieke kerk.’

Ook voor Aafje is er een grens overschreden. Dat Mieke Van Hecke, hoofd van het katholieke onderwijs, de schooldirectie steunt, is haar in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Ik zit niet te wachten op katholieke antwoorden op levensvragen, ik wil gewoon deugdelijk onderwijs genieten’, bromt de kleuter.

Freek is er het hart van in dat zijn favoriete juf het moet afbollen. ‘Ze kon mij nog zoveel leren. Ik keek naar haar op. ’t Was een prachtwijf’, zegt de jongen met een krop in de keel. ‘Dankzij haar ben ik in het reine gekomen met mijn hormonale driften en mijn opvliegende aard. Zij kon mij op gepaste wijze kalmeren.’

‘Juf Beatrice heeft van mij een zindelijk jongetje gemaakt’, herinnert Jeroen zich. ‘Ondertussen kan ik allang mijn eigen poep afkuisen, maar ik koester de beste herinneringen aan de tijd dat zij klaarstond met haar velletjes wc-papier. Ze wreef zo zacht, meneer. Daar hoefde ze niet gedoopt voor te zijn.’

Freek (5):
‘Dankzij de juf ben ik in het reine gekomen met mijn hormonale driften en mijn opvliegende aard’

Aartsbisschop André-Joseph Léonard is geschrokken door de demarche van de kleuters. Hij noemt hun protest een vorm van immanente onrechtvaardigheid.