Annemie Turtelboom is niet van plan om nog heel lang in Antwerpen te blijven. ‘Hier is moddergooien een politiek project.'

Annemie Turtelboom is Antwerpen nu al beu

Nog geen half jaar woont Annemie Turtelboom in Antwerpen en nu al wil ze er weer weg. 'Ik ben geschrokken van de achterdochtige inborst van de Antwerpenaren. Hun negativisme wordt mij te veel.'

De Antwerpse lijsttrekker Annemie Turtelboom (Open Vld) plooit onder de machinaties van schepen Luc Bungeneers. In plaats van hem te dumpen ziet het ernaar uit dat de vermetele politicus háár gedumpt heeft. Knock-out na de eerste ronde, patat tegen het liberale canvas.

‘Ik ben diep vernederd’, erkent de minister van Justitie. ‘Eén man slaagt erin om de hele partij kapot te maken. Ik heb Luc Bungeneers duidelijk onderschat. Mijn inschatting dat hij een broekventje was à la Fernand Koekelberg was dus fout.’

Doordat Bungeneers niet de tweede plaats op de lijst kreeg toegewezen, is hij begonnen aan een ultieme wraakoefening. Die lijkt op een klinkende overwinning uit te draaien. ‘In Antwerpen is moddergooien een politiek project. Voor een plattelandsmeisje als ik was dat schrikken’, geeft Turtelboom toe. ‘We zullen moeten buigen voor Bungeneers. Als een getrainde Calimero schijt hij in de rapen van Goliath.’

Voor een tweede keer zal Annemie Turtelboom haar lijst voorleggen aan de partijleden, maar ze hoopt niet meer op een goede afloop. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het gezond verstand niet meer kan zegevieren, zeker bij die mensen die achteruit willen met deze stad. Daar zijn er veel van.’

De uit Ninove afkomstige politica blijft wel overtuigd van haar gelijk. ‘Maar de partij kan deze omslag niet maken. Als makke lammetjes laten we ons tegenhouden door iemand die wild om zich heen schopt. Frisse, nieuwe ideeën worden niet gesmaakt. Dit team kán gewoon niet beter.’

Niet alleen de Antwerpse Open Vld werkt op Turtelbooms systeem. Ook de inwoners zelf hangen haar serieus de keel uit. ‘Antwerpenaren kiezen liever voor het valse comfort van het status quo dan voor de onzekerheid van de kracht van verandering’, weet ze. ‘Ik ben geschrokken van de achterdochtige inborst van de Antwerpenaren. Hun negativisme werd mij te veel.’

Annemie Turtelboom:
‘Duurzame partijgroei zit er hier niet in. We waren beter mee op de Stadslijst van Patrick Janssens gekropen’

De gemeenteraadsverkiezingen ziet Turtelboom al niet meer zitten. ‘Pro forma zal ik de lijst nog wel trekken, maar daarna concentreer ik mij weer volledig op Brussel. Duurzame partijgroei zit er hier niet in. We waren beter mee op de Stadslijst van Patrick Janssens gekropen.’

Verhuist ze binnenkort terug naar Puurs? ‘Ik zal dat laten weten als de tijd er rijp voor is’, zucht Turtelboom.