Ronja en Tom zijn blij met het initiatief voor dansgrage veertigers. 'We beginnen anders wat uit de toon te vallen.'

Yesterdayland verwent dansgrage veertigers

Naar analogie met TW Classic voor de iets oudere rockliefhebber krijgt ook het dancefestival Tomorrowland een broertje voor veertigers die nog graag discotheken bezoeken: Yesterdayland.

ID&T, de Nederlandse organisator van Tomorrowland, kondigde het nieuws aan via zijn website en Twitter. ‘Dance en house zijn geen nieuwigheden meer’, vertelt woordvoerder Dick Haring. ‘De eerste houseplaten deden hun intrede in de late jaren tachtig. Wie toen 20 was, kan nu niet zomaar even gaan meedoen op de dance van nu.’

Voor veel discotheekgangers is dance een fase in hun leven, maar er zijn altijd diehards. Tom is intussen 41, maar blijft een trouwe bezoeker van megadiscotheken: ‘Het is waar dat de tijden veranderen, maar de muziek blijft een passie. Een goeie beat, een stevige baslijn en ik ben vertrokken. En er zijn ook altijd de meisjes natuurlijk’, lacht hij.

Eén van die meisjes, Ronja, is intussen ook al 45. ‘Ik vind Yesterdayland een prachtig initiatief,’ zegt ze, ‘want tegenwoordig merk ik dat ik uit de toon begin te vallen tussen al dat jong geweld.’ Ronja draagt nog altijd Buffalo’s, een handelsmerk van dancevolk uit de jaren negentig.

Tom valt haar bij. ‘Er zijn soms wel retrofeestjes, maar dan denkt iedereen dat ik mijn piekskes en mijn zonnebril voor de show opgezet heb. Geen zever: ik draag dat al 25 jaar, op exact dezelfde manier.’ Allebei zullen ze er bij zijn op Yesterdayland, koste wat het kost.

Namen zijn nog niet bekend voor het festival. Dick Haring: ‘Een probleem is natuurlijk dat sommige oude legendes al gestorven of verdwenen zijn. De dancewereld beweegt erg, erg snel. We rekenen er echter op dat er altijd grote namen overblijven die nog eens willen terugkeren.’

Forum Tomorrowland:
‘Eindelijk verlost van verdroogde Carmen Waterslaeghers-types’

Op het officiële forum van Tomorrowland wordt positief gereageerd. ‘Ha, meer plaats voor ons dan, in plaats van al die dansende papa’s!’ zegt iemand opgetogen. Een andere gebruiker is iets ruwer: ‘Eindelijk, nu moet ik niet meer heel de tijd meer zien op van die verdroogde Carmen Waterslaeghers-types.’