Minister van Onderwijs Pascal Smet is blij dat Fouad Belkacem in de nor zit. 'Zo keert de sereniteit weer en houdt het vermoeiende welles-nietesspelletje over de onderwijshervorming op.'

Belkacem in cel wegens kritiek op Smet

Fouad Belkacem is tot zes maanden cel veroordeeld wegens zijn aanhoudende kritiek op de onderwijshervormingen van Pascal Smet. Kris Peeters hoopt dat het geruzie daarmee eindelijk ophoudt.

Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) propageert de kracht van verandering, maar zijn voorstellen stuiten op hevig verzet. Minister-president Kris Peeters (CD&V) kon het gekrakeel niet meer aan en heeft daarom een voorbeeld gesteld. ‘We hebben Fouad Belkacem laten opsluiten. Zo voorkomen we dat hij het politieke debat verder verziekt met zijn opruiende uitspraken’, legt de christendemocraat uit. ‘Belkacems profileringsdrang heeft bepaalde limieten overschreden. Ik heb niets tegen discussie, maar het is belangrijk dat die zich binnenskamers ontwikkelt. Laat dit een les zijn voor de oppositie, buiten en bínnen de Vlaamse regering.’

Net zoals zovele andere belangengroepen had de islamitische denktank Sharia4Belgium zijn ongezouten mening gegeven over Smets hervorming van het middelbaar onderwijs. De baardige vrijdenkers nemen het niet dat de B-attesten verdwijnen en stellen zich vragen bij de algemene nivellering die Smet voorstaat.

‘Wij geloven niet in de kracht van verandering’, zei woordvoerder Fouad Belkacem in een dubbelinterview met ex-onderwijsminister Luc Van den Bossche. ‘Je moet niet zomaar alles overhoop gooien. Niet elke verandering is progressief en niet elk behoud is conservatief. Maar dat begrijpt Pascal Smet niet. Je mag het hem honderd keer uitleggen en nog zal hij het niet verstaan. Terwijl ik op de middelbare school buiten mocht gaan spelen wanneer iets voor de tweede keer werd uitgelegd. Anders werd ik ambetant en begon ik haat te prediken in de klas.’

In het vraaggesprek schold Belkacem de onderwijsminister uit voor ‘achterlijke Belg’ en ‘onnozelaar’. Aan de correctionele rechter verklaarde de opiniemaker dat hij daarmee duidelijk wilde maken dat hij ‘erg verontrust’ was. ‘Sharia4Belgium wil minister Smet niet terugfluiten. We willen hem alleen bijbenen door ook over onze ideeën te vertellen’, zei de charismatische salafist. ‘Als we onze schranderste geesten niet laten excelleren, hebben we een probleem.’

De rechter oordeelde echter dat Belkacem zijn mond moet houden omdat hij niemand vertegenwoordigt en nauwelijks aanhangers heeft. ‘Ik ben partijloos, maar bemoei me wel met het politieke bedrijf’, repliceerde de beklaagde. ‘Ik ben een vrije denker.’ De rechtbank veegde die argumentatie van tafel en smeerde Belkacem een half jaar cel en een boete van 550 euro aan zijn djellaba.

Kris Peeters:
‘Ik heb niets tegen discussie, maar het is belangrijk dat die zich binnenskamers ontwikkelt’

Pascal Smet is verheugd over de veroordeling. ‘Zo keert de sereniteit weer en houdt het vermoeiende welles-nietesspelletje op’, vat de minister samen. ‘Ik vind niet dat Belkacem zijn geloof moet afzweren omdat enkele mensen zeggen dat hij ongelijk heeft. Maar hij heeft wel ongelijk, dus moet hij zwijgen. Het is positief dat de rechter oordeelde dat Belkacem meer respect moet hebben voor het openbare gezag.’

Doordat hij in de cel zit, wordt het optreden van Fouad Belkacem op de Gentse Feesten afgeblazen. Eerder werden Walter Capiau en Bruce Springsteen al geschrapt uit het programma omdat de politie hun veiligheid niet kon garanderen.