Fouad Belkacem zal tonen hoe je volgens de sharia op je fiets kruipt, gehaktballen draait, je vrouw tot seksuele omgang dwingt en de was ophangt.

Ook Belkacem stapt over naar Woestijnvis

Woestijnvis heeft Fouad Belkacem weggeplukt bij Sharia4Belgium. De bekende woordvoerder wordt het zesde schermgezicht van 'De Actua Show' op VT4. 'Mijn respect voor Wouter Vandenhaute is groot.'

Er staat geen rem op de carrière van Fouad Belkacem (30). De zelfverklaarde ‘Teletubbie van Boom’ trad pas twee jaar geleden voor het voetlicht, maar heeft in mum van tijd een trouw publiek weten op te bouwen met zijn geestige filmpjes en clowneske oneliners. De selfmademan mag zich nu gaan bewijzen bij Woestijnvis, waar hij één van de gezichten wordt van De Actua Show, de speerpunt van het vernieuwde VT4.

Eerder raakte bekend dat Tom Lenaerts de dagelijkse actuashow zal presenteren. Zijn assistente Sofie Lemaire werd weggeplukt bij Studio Brussel, terwijl waterdrager Gilles De Coster overkwam van Radio 1. Vanuit de Walen werd Christophe Deborsu naar Vilvoorde getransfereerd. Met stand-upcomedian Lieven Scheire pompte Wouter Vandenhaute extra star quality in het team, maar dat volstond niet.

‘Iemand met het profiel van Fouad ontbrak nog. We hebben even gedacht aan Gunter Lamoot, maar die wekt té veel tegenstand op’, zegt de grote baas van Woestijnvis.

In zijn gevatte stijl zal de Marokkaanse Belg uitweiden over theologische kwesties en opmerkelijke passages uit de Koran. ‘Mogelijk krijg ik ook een rubriek waarin ik toon hoe je volgens de sharia op je fiets kruipt, gehaktballen draait, je vrouw tot seksuele omgang dwingt en de was ophangt’, vult Belkacem aan.

De twee beamen dat het klikt tussen hen. ‘Ik weet dat het raar klinkt uit de mond van een antidemocratische mohammedaan, maar mijn respect voor Wouter Vandenhaute is groot. Hij is een man met een idee en een doel. Daarin kan ik mij herkennen. Wouter heeft het typische lef van een predikant die de wilden komt bekeren. Zijn stijl is agressief en mannelijk. Iets heel anders dan het slappe gedoe dat jullie democratie verziekt. Met zo’n spirit lijdt het geen twijfel dat het nieuwe VT4 een succes wordt. Niemand zal eraan kunnen ontsnappen.’

Vandenhaute knikt. ‘Onze ambities lopen gelijk. Net zoals Woestijnvis het hele televisielandschap wil domineren, streeft de islam het grootste marktaandeel na in de zeer competitieve sector van religie, bijgeloof en spiritualistische onzin. Daarbij zal Fouad optreden als brugfiguur naar jonge moslims. Onze adverteerders azen al lang op die almaar groeiende doelgroep, maar weten haar slechts moeilijk te bereiken. Met de hulp van Fouad hopen we die markt open te breken.’

Ook de VMMa heeft onlangs aan de mouw van Belkacems traditionele gewaad getrokken. Hij zag het niet zitten om het snel verouderende publiek van vtm te proberen te bekeren. ‘Het enige waar die vastgeroeste sukkels nog op zitten te wachten, is de glorieuze comeback van Bompa Lawijt. Maar tot zo’n karikatuur laat ik mij niet verengen’, stelt Belkacem met klem.

Wouter Vandenhaute:
‘Iemand met het profiel van Fouad ontbrak nog en Gunter Lamoot wekt té veel tegenstand op’

De acteur-opiniemaker zegt uit te kijken naar de verbale pingpongpartijtjes met Tom Lenaerts en Lieven Scheire. ‘Ik heb hun werk altijd bewonderd. Jammer dat ze zich niet tot de islam willen bekeren.’

De Actua Show zal onderdak vinden in de voormalige buskruitfabriek van Vilvoorde. ‘Een plek waar ik me meteen thuis voel’, giechelt Belkacem schalks. ‘Die naam alleen al!’