Marc Wilmots is nog maar net bondscoach of zijn ontslag wordt al geëist. 'We willen meteen open kaart spelen', zegt François Colin van Het Nieuwsblad.

‘Het Nieuwsblad’ eist ontslag Marc Wilmots

In Het Nieuwsblad wordt het onmiddellijke ontslag geëist van kersvers bondscoach Marc Wilmots. Het dagblad wijst erop dat Wilmots een Waal is. 'Wie dat ontkent, kent niets van voetbal', zegt François Colin.

In een vlijmscherpe analyse maakt sportjournalist François Colin brandhout van de keuze voor Marc Wilmots als nieuwe trainer van de Rode Duivels. Het Nieuwsblad eist dat de bondscoach ogenblikkelijk aftreedt.

Dat is opmerkelijk, want de supporters van de Rode Duivels reageren veeleer positief. Ook de spelersgroep gaf eerder al aan als één man achter de nieuwe bondscoach te staan. Waarom dan deze scherpe uithaal, nog voor de start van de WK-campagne?

‘Al laat hij zich graag Kampfschwein noemen, Wilmots is en blijft een Waal’, verduidelijkt Colin. ‘Wie dat ontkent, kent niets van voetbal. In de traditie van de Belgische sportjournalistiek voelen we ons als vooraanstaand Vlaams medium moreel verplicht om uiteindelijk zijn ontslag te eisen. Let wel: de Walen zijn daar destijds mee begonnen, niet wij.’

De Vlaamse sportpers heeft inderdaad een mooie traditie opgebouwd in het treiteren, kelderen en vernederen van Waalse bondscoaches. Zo was François Colin hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de ruzies en de slechte sfeer tijdens het toernooi onder Robert Waseige in Zuid-Korea en Japan in 2002, het laatste WK waaraan ons land mocht deelnemen. Dit keer wil hij het alvast niet zover laten komen.

‘Wij willen lessen trekken uit de fouten die de pers heeft gemaakt tijdens vorige campagnes. Natuurlijk, we kunnen Wilmots de hele tijd bestoken en de sfeer verzieken. Als hij zich kwalificeert voor het WK in Brazilië, kunnen we hem zelfs ginder gaan opjagen als aangeschoten wild en elk negatief detail buiten proportie gaan uitvergroten, als het even kan via anonieme bronnen uit de spelersgroep. Maar dat willen we deze keer vermijden. We vinden het daarom consequenter en eerlijker om van bij het begin open kaart te spelen: ontsla die man, nu!’, legt Colin uit.

Wat vindt Colin ervan dat sommige Vlaamse collega’s de man alvast een eerlijke kans willen geven? Colin: ‘Ik vind het behoorlijk hypocriet om de resultaten van een Waalse bondscoach af te wachten alvorens zijn ontslag te eisen. Ik betreur het dat we geen eensgezind front vormen.’

François Colin:
Het is hypocriet om de resultaten van een Waalse bondscoach af te wachten alvorens zijn ontslag te eisen’

‘Bovendien zijn er al resultaten: Wilmots heeft als trainer nog niets bewezen’, merkt de gerespecteerde journalist op. ‘Als je met een wereldelftal als dat van België geen punten kunt pakken op het veld van een middenmoter als Engeland, verdien je geen tweede kans. Punt.’