De federale regering komt met geld over de brug om Facebook te redden, maar Zuckerberg is nog niet helemaal gerust. 'Ik vrees dat de Vlaamse regering contrair zal willen doen.'

Failliet Facebook moet staatsgaranties vragen

Facebook wordt genationaliseerd. Dat is de enige manier om het noodlijdende bedrijf te redden van het faillissement. De Belgische regering toont zich bereid voor minstens 60 procent staatsgaranties te verlenen.

De Belgische regering heeft beloofd om 420 miljoen aandelen Facebook flink boven de marktprijs over te kopen. Ook neemt de overheid 60 procent van de staatswaarborgen op zich. ‘Facebook is te belangrijk voor de Belgische samenleving om ten onder te laten gaan. Miljoenen Belgen maken dagelijks gebruik van Facebook voor hun familiale en professionele contacten. Als dat plots zou wegvallen, zou het hele sociale weefsel van onze maatschappij instorten’, verantwoordt minister van Financiën en ACW’er
Steven Vanackere (CD&V) de ingreep.

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, moest op bedeltocht nadat het bedrijf sinds de mislukte beursintroductie op 18 mei al bijna de helft van zijn waarde had verloren. De netwerksite stevent recht op een faillissement af. Ook Zuckerberg zelf lijdt momenteel miljardenverliezen. In één week tijd is hij uit de top veertig van rijkste mensen ter wereld gevallen. Hij heeft nu zo weinig geld over dat er zelfs geen fooi af kon tijdens zijn huwelijksreis in Rome.

Nu private investeerders hem massaal in de steek hebben gelaten, zat er voor Zuckerberg niets anders op dan bij diverse overheden aan te kloppen. ‘Met een kapitaalinjectie van 6,4 miljard euro en staatswaarborgen voor 150 miljard euro moet mijn bedrijf weer solvabel worden’, verklaart de topman. Die bedragen zijn geen nattevingerwerk, voegt hij eraan toe. ‘Dat is het standaardpakket waarmee de overheden eerder al internationale banken als Dexia succesvol van de ondergang hebben gered.’

Volgens Elio Di Rupo (PS) is de redding van Facebook een economische noodzaak. ‘Zonder Facebook zouden mensen geen afleiding meer hebben op het werk, waardoor de productiviteit van individuele werknemers er met reuzensprongen op vooruit gaat. Hetzelfde werk zou dus met veel minder mensen kunnen gebeuren, waardoor de werkloosheid steil omhoog schiet. Dat kan onze sociale zekerheid niet aan!’, waarschuwt de premier.

De nationalisering van Facebook zorgt mogelijk voor een terugverdieneffect. ‘Na de rijkelijke dividenden van Fortis en Dexia kunnen we nu ook de royale reclame-inkomsten van Facebook in onze begroting inschrijven’, juicht minister van Begroting Olivier Chastel (MR). ‘De begrotingsdoelstellingen van Europa worden daarmee een fluitje van een cent.’

Steven Vanackere:
‘Facebook is te belangrijk voor de Belgische samenleving om ten onder te laten gaan’

Zuckerberg zelf blijkt inmiddels schuldig aan handel met voorkennis omdat hij vlak vóór de beursgang nog snel voor 800 miljoen euro Facebook-aandelen gedumpt heeft. Hij rekent echter op een hoge bonus en een symbolisch schouderklopje voor die handelswijze, ‘volledig in lijn met de gulle continentale traditie van deugdelijk bestuur’. De Belgische regering liet alvast weten bereid te zijn Zuckerberg kwijting te gunnen zonder verdere vragen te stellen. ‘Daarmee maken we geen inschattingsfout‘, garandeert Vanackere.

Al slaapt Zuckerberg nog niet helemáál op twee oren. ‘Ik vrees een beetje dat de Vlaamse regering contrair zal willen doen en tegen mijn kwijting zal stemmen. Met een fascistische regeringspartner is het altijd uitkijken’, vreest de Joodse ondernemer.