Joke Schauvliege heeft Uplace een ferme pad in de korf gezet. 'Wij hadden gerekend op een serieuze schadevergoeding van de Vlaams regering', zegt CEO Jan Van Lankcer.

Zelfs Uplace is boos op Joke Schauvliege

Dat Joke Schauvliege groen licht heeft gegeven voor Uplace is een lelijke streep door de rekening van de projectontwikkelaar. 'Wij hadden gehoopt op een spectaculaire schadevergoeding van de Vlaamse regering.'

Bart Verhaeghe is de wanhoop voorbij. ‘Ik ben zo van de kook dat ik op het punt sta om de laatste sprietjes haar uit mijn kop te trekken’, zucht de voorzitter van vastgoedbedrijf Uplace. ‘Dat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) ons project in Machelen goedgekeurd heeft, is een catastrofale blunder. Ons hele businessmodel valt in duigen. Die onnozele gans – ik blijf beleefd – heeft ervoor gezorgd dat wij moeten investeren in een godvergeten dorp langs de Viaduct van Vilvoorde. Mensenlief, wat een smak geld zal dat kosten. En waarvoor?’

Loopt Uplace niet al jaren te leuren met het grootste woon-, werk-, en ontspanningscomplex van België? Werkgelegenheid! Reiniging der vervuilde gronden! De tofste winkelervaring! Vertier voor het hele gezin! ‘Ergerlijke onzin’, erkent Verhaeghe over die promopraatjes. ‘Zelf hadden we er niet op gerekend dat het er ooit van zou komen. De tegenstand was misschien slecht geïnformeerd en knullig georganiseerd, maar je verwacht toch niet dat een zinnig mens zoveel megalomane waanzin laat passeren?’

Nochtans is dat precies wat Joke Schauvliege heeft gedaan, tot grote consternatie van de goegemeente én van Uplace. ‘Zodra Vlaams minister-president Kris Peeters plat op zijn buik ging voor ons, wisten we: de buit is binnen’, legt CEO Jan Van Lancker uit. ‘No way dat dat project er ooit door geraakt, maar zodra het definitief in de prullenmand ligt, komen we op de proppen met een schadeclaim waar we nog jaren op kunnen teren. Dat was het briljante plan. Helaas pindakaas heeft de bevoegde minister het zot in haar kop gekregen.’

‘Wij hadden echt gehoopt op een spectaculaire schadevergoeding van de Vlaamse regering’, bevestigt Verhaeghe. ‘Zo’n megashoppingcenter oogt zeer chic, maar tegen dat je uit de schulden bent, is de zooi verouderd en vertrekken je cliënten naar de volgende hoogtempel waar ze hun geluk bijeen trachten te kopen. Rijk word je er niet van. Onze manier van geld verdienen is veel efficiënter: bedissel een contract met de plaatselijke overheid, zorg ervoor dat het een politieke splinterbom wordt, laat de boel ontploffen, en ga vervolgens bij de rechter verhaal halen wegens niet nagekomen afspraken. Easy money, waar we nu naar kunnen fluiten.’

Verhaeghe vindt het niet eerlijk dat de investeerders achter de afgeschoten Lange Wapper wél onbeschroomd langs de kassa mochten passeren. ‘Zij drukten een klein miljard euro achterover drukken zonder dat er ooit één liter beton gestort is. Terwijl Joke Schauvliege er ons toe veroordeelt om daadwerkelijk bouwvakkers in dienst te nemen en ze nog een loon uit te betalen ook.’

CEO Uplace:
‘Helaas pindakaas heeft de bevoegde minister het zot in haar kop gekregen’

Blijft er eigenlijk íémand over die Joke Schauvliege een warm hart toedraagt nu zelfs Uplace zich afkeert van de politica? ‘O, zeker en vast wel. Zij is een leuke vrouw met een sympathieke babbel en een lieve blik’, constateert politicoloog Carl Devos (UGent). ‘Meer kwaliteiten heb je niet nodig om het te maken in de Belgische politiek.’