Hij ziet er schattig uit, die guitige Frank Deboosere. Toch heeft één miljard mensen een kwetsende opmerking gemaakt over de weerman.

Miljard mensen vinden Deboosere grote sul

Op de aarde zijn er één miljard mensen die Frank Deboosere 'een ongelooflijk grote sul' vinden. De weerman is er niet goed van. 'Een miljard lijkt niks, maar is in feite een heel, heel groot getal', beseft hij.

Verdient Frank Deboosere, een beminnelijk man met een hoge aaibaarheidsfactor, het dat zijn website overspoeld wordt met haatdragende boodschappen? Vanuit empathische medemenselijkheid zou je kunnen zeggen: neen, natuurlijk niet. Maar het feit blijft dat een groot aantal aardbewoners hem een ongelooflijke sul noemt.

‘Een groot aantal’ is een vage omschrijving. Concreet gaat het om één miljard mensen die op de daartoe voorziene pagina op de website van Deboosere een kwetsende opmerking hebben achtergelaten.

Deboosere is diep onder de indruk van dat aantal. ‘In de wetenschap morsen we met grote getallen. Een miljard lijkt niks, maar het is in feite een heel, heel groot getal’, zegt de weerman beduusd. ‘Tel maar eens tot één miljard. Dan ben je 32 jaar bezig!’

Het VRT-gezicht was er zich van bewust dat enkele miljoenen Vlamingen geen hoge dunk van hem hadden. ‘Maar alles groter dan enkele miljoenen, dat is andere koek. Dat hakt erin. Zeker wanneer het gaat om écht grote getallen, kleppers van meer dan honderd miljoen. Dan voel je je nog zo groot als een naald in een hooiberg. En blijkbaar kan het nóg erger. Van honderd miljoen tot een miljard, dat gaat over negenhonderd miljoen mensen. Dat is een hoeveelheid haat die je niet kunt bevatten. Al die haat concentreert zich dus op mijn miezerig persoon. Daar word je toch even stil van.’

Frank Deboosere:
‘Eén miljard. Dat is een hoeveelheid haat die je niet kunt bevatten’

Naar verluidt overweegt Luc Rademakers, de algemeen hoofdredacteur van de nieuwsdienst, om Deboosere op non-actief te stellen. ‘Dat alles om hem te beschermen. Als hij zich daar beter bij voelt, willen we ons ook botweg van hem distantiëren. Hij heeft het maar te vragen’, zegt de immer medelevende Rademakers.