Dokters zijn rare schepsels, ook of misschien zelfs vooral in het bijzijn van hoertjes. (Foto Photognome)

Helft dokters verzwijgt beroep voor prostituee

Dokters die naar de hoeren gaan, verzwijgen in de helft van de gevallen hun beroep. Ze zijn zich namelijk bewust van de risico's wanneer prostituees weten dat ze een goed gevulde bankrekening bezitten.

Over dokters bestaan heel wat vooroordelen. Zo zou een groot deel van hen aan de drank zitten, laten ze zich
betalen door Big Pharma om bepaalde medicijnen vaker voor te schrijven dan andere, rekenen ze willekeurig extra kosten aan, hebben ze het best betaalde diploma en zijn het ook nog eens onverbeterlijke hoerenlopers. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat al die vooroordelen nog kloppen ook.

Opvallend is echter dat artsen een octaafje lager zingen als ze een hoerenkot binnenstappen. Normaal gezien laten zij geen kans onbenut om op te scheppen over hun lucratieve en prestigieuze beroep, maar in het bijzijn van een sekswerkster stellen ze zich opvallend bescheiden op.

‘Dat is logisch’, weet professor Guido Van Hal van de Universiteit Antwerpen. ‘Een arts maakt zich snel zorgen over zijn reputatie. In tegenstelling tot zakenlieden, die tegen elkaar opbieden wie zich de duurste hoer kan permitteren, is een arts voor zijn inkomsten afhankelijk van het morele oordeel van het klootjesvolk waaruit zijn klantenbestand bestaat. Als zij vinden dat hij een vieze smeerlap is, zoeken ze zich wel een andere arts die een veel te hoog ereloon aanrekent.’

Van Hal wijst er echter op dat mogelijke reputatieschade niet de enige reden is waarom dokters hun klep houden over hun job. ‘Veel hoeren zijn betrokken bij het criminele milieu – meestal onvrijwillig, maar soit. Als zij van een klant weten dat hij veel geld heeft, durven zij al eens hun Albanese pooier te tippen, waarop die de arts kan afpersen’, legt de onderzoeker uit. ‘Dat risico willen medici niet lopen. Velen leiden een dubbelleven en willen niet ontmaskerd worden.’

Tot slot hebben dokters een zeer kwalijk imago bij prostituees. ‘Sekswerksters nemen aan dat artsen vol vieze ziektes zitten. Dat is een terecht vooroordeel’, merkt Van Hal op. ‘Die dames lezen het Ziekenhuisrapport van De Standaard óók, weet u. Gebrekkige hygiëne en infecties: hoeren moeten daar niet van weten. Als zij een dokter over de vloer krijgen, rekenen zij meestal een risicopremie van 70 euro aan.’

Daarnaast zijn ook hoeren, net als de rest van de samenleving, ervan op de hoogte dat de meeste artsen perverse apen zijn. ‘Wegens hun grote anatomische kennis hebben dokters allerlei vreemde verzoekjes. Gewoon even wippen gaat niet. Neen, zij willen halsbrekende standjes uitproberen, vaak nog eens zonder condoom ook’, onthult Van Hal. ‘In alle opzichten verhoogt een doktersbezoek het veiligheidsrisico.’

Er is wel één lichtpuntje: door hun overmatige drankgebruik hebben veel dokters last van erectieproblemen. ‘Dat heeft te maken met de hoeveelheid doorzakkende vrouwenlijven die zij te zien krijgen’, zegt Van Hal. ‘Die vormen een ware aanslag op het libido. Een minderheid van de impotente artsen zoekt echter haar heil in extreme lustbeleving. Dat kan eindigen in levensbedreigende situaties, zeker wanneer gynaecologen hun werkinstrumenten bovenhalen, anesthesisten hun gasflessen en psychiaters hun dwangbuis.’

Guido Van Hal:
‘Een minderheid van de impotente artsen zoekt haar heil in extreme lustbeleving’

De Vlaamse regering zet een sensibiliseringscampagne op die hoeren moet waarschuwen voor artsen. ‘Ruikt hij naar ethanol? Zit er bruinige smurrie onder zijn nagels? Draagt hij een chic horloge en een duur hemd, maar ziet hij er te sullig uit voor een zakenman? Dan heb je zeker te maken met een dokter’, zegt een folder van Vlaams minister van Brochures Geert Bourgeois (N-VA). ‘Dan houd je het best je benen gesloten en probeer je je klant tevreden te stellen met een simpele hand-job. En anders haal je je pooier erbij, wanneer die niet belet is door een inburgeringscursus.’