‘Waarom hebben mensen zo graag seks?’, vroegen onderzoekers van de Amerikaanse Harvard-universiteit zich af. Hun conclusie is verrassend: seks blijkt direct genot te geven. ‘Als mensen seks hebben, dan heeft dat een fysieke uitwerking gelijkwaardig aan tweeten of posts op Facebook maken.’
Dat Twitter en Facebook een bijzonder bevredigend effect hebben op de menselijke hersenen, is al langer bekend. Ruim 100 procent van de twitteraars post alleen maar dingen op twitter om zichzelf digitaal te masturberen. ‘Het kan hier behoorlijk orgastisch aan toegaan’, bevestigt een twitteraar die anoniem wenst te blijven. Ook het sharen van video’s of het sturen van Birthday Requests op Facebook blijkt een enorme zelfbevrediging tot gevolg te hebben.
Dat is niet geheel zonder risico’s: Facebook en Twitter kunnen behoorlijk verslavend werken. Vele slachtoffers zoeken steeds extremere vormen van zelfbevrediging op, met alsmaar idiotere filmpjes en alsmaar bijtender sarcasme tot gevolg. Er bestaan inmiddels zelfhulpgroepen, waar mensen elkaar buiten de virtuele omgeving ontmoeten om van hun verslaving aan likes en retweets af te raken.
Maar nu blijkt dus dat seks minstens even bevredigend is als dingen posten op Twitter en Facebook. Onderzoekers Tamira Dian en Mitch P. Jason voerden hiervoor experimenten uit op koppels van proefpersonen, zoals MRI-scans om de hersenactiviteit te meten, terwijl ze seks hadden of andere dingen deden.
‘Seks blijft ons verbazen’, geven de gepokte en bebrilde onderzoekers toe. ‘Iedere week ontdekken we nieuwe aspecten van dit vreemde menselijke gedrag. Vorige week nog bleek dat seks hetzelfde genotsgevoel met zich meebracht als een lekkere maaltijd. Nu blijkt het dus ook gelijkwaardig te zijn aan virtuele sociale interactie.’
De Harvard-onderzoekers vragen zich nu af waarom mensen niet méér seks hebben. Al wat je nodig hebt voor seks is een andere mens, terwijl je voor het gebruik van Twitter en Facebook allerlei technologische hulpmiddelen nodig hebt. En er zijn nog altijd meer mensen in de wereld dan computers, smartphones en betaalbare providers, klinkt het. ‘Mogelijk zijn vele mensen zich nog niet bewust van de voordelen van seks’, speculeert Mitch P. Jason. ‘Of ze hebben nog drempelvrees voor het onbekende. In ieder geval hopen we de nodige fondsen te verzamelen om dit verder te onderzoeken.’
Het onderzoek, dat gesponsord werd door de onafhankelijke denktank Indiyan, bracht nog een ander opvallend resultaat aan het licht. Er blijkt één activiteit te bestaan die nog bevredigender is dan seks, en dat is nieuws van De Rechtzetting consumeren.
‘Bijzonder opvallend’, geeft Tamira Dian toe. ‘Om niet in verveling te vallen, hebben we de proefpersonen af en toe ook iets pittigers laten doen dan seks. Zoals een artikel van De Rechtzetting lezen. Tot onze verbazing bleek dat te zorgen voor een grotere activiteit van de genotsneurotransmitter dopamine in het mesolimbisch circuit van de hersenen.’ De piek in dopamine kwam enkel voor bij het lezen van de berichtgeving van De Rechtzetting. Er bleek minder activiteit te zijn als de proefpersonen ander nieuws lazen.
Veel slachtoffers zoeken steeds extremere vormen van zelfbevrediging op
Bij hun onderzoek namen de onderzoekers ook waar dat de deelnemers afstand wilden doen van geld om iets van De Rechtzetting te kunnen lezen. Gemiddeld waren de proefkonijnen bereid om 17 procent meer geld af te staan aan De Rechtzetting dan aan minder ophefmakende nieuwssites.
Verantwoordelijk uitgever Gianni Caspaer verwerpt de vergezochte theorieën van de onderzoekers. Volgens hem is het superieure genot van De Rechtzetting louter te wijten aan de art directing. ‘Wij gebruiken enkel de meest perfect gephotoshopte naaktfoto’s. Die wekken veel meer lust op dan de uitgezakte bedgenoten en bedgenotes die onze lezers in vlees en bloed moeten aanschouwen. Geen wonder dat De Rechtzetting bevredigender is dan seks.’