Een aangeslagen David Cameron: 'Ik wist van niets. Ik was niet uitgenodigd.'

G8 vergeten David Cameron uit te nodigen

De Britse premier David Cameron is de opvallende afwezige op de G8, de top van de belangrijkste economieën ter wereld die momenteel plaatsvindt in Camp David. 'Ik was niet uitgenodigd', pruilt hij.

Jaarlijks blazen de leiders van de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Canada en Italië verzamelen op een andere locatie. Doorgaans wordt ook de voorzitter van de Europese Unie uitgenodigd. Voor de verzamelde pers was de verrassing groot toen de Britse premier David Cameron niet kwam opdagen op het buitenverblijf van de Amerikaanse president.

‘Men heeft mij niet uitgenodigd. Ik wist van niets’, reageerde een verbaasde Cameron. ‘Ik heb al proberen te bellen naar president Obama, maar hij neemt niet op.’ Obama zit momenteel hermetisch afgesloten van de buitenwereld op Camp David. Een woordvoerder van de president zei dat het ging om ‘een spijtige vergissing’, maar dat er niets meer aan te doen valt.

‘Dan maar zonder David, zeker. Ach ja’, zei de nieuwbakken Franse president François Hollande laconiek bij zijn aankomst. Andere regeringsleiders weigerden iedere commentaar en wimpelden de vragen van de journalisten af. ‘Komt David Cameron niet? Zonder hem lukt het ook wel, toch?’, reageerde een verveelde Mario Monti, premier van Italië.

Bronnen in de buurt van de Britse premier zeggen dat hij zich ‘toch wel gekwetst voelt doordat Obama hem vergeten is’. Kwatongen vermoeden dat Cameron bewust geweerd werd van de G8-top. Relaties tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk zitten bijvoorbeeld al langer in het slop, en ook Camerons ongelukkige uitspraken over de eurozone waren bij Frankrijk en Duitsland in het verkeerde keelgat geschoten. Daar zou de Conservatief nu de prijs voor moeten betalen.

‘We mogen de zaken niet buiten proportie opblazen’, zegt professor internationale betrekkingen Rik Coolsaet (UGent). ‘Tegenwoordig zien wereldleiders elkaar zo vaak dat het mogelijk is om wat informeler om te springen met uitnodigingen voor dergelijke besprekingen. Bovendien is de G8 altijd al een informele bijeenkomst geweest.’

Britse premier zou zich gekwetst voelen doordat Obama hem vergeten is

Sinds de start van de G8 heeft David Cameron zijn ambtswoning op Downing Street 10 niet meer verlaten. Zijn woordvoerder verzekerde de pers dat ‘alles goed gaat’ en dat de premier ‘laatavondfilms bekijkt’ om zijn gedachten te verzetten.