Een gynaecoloog haalt een baby uit een vrouw. Het is een dikke baby, dus moet de moeder dubbel zoveel betalen aan de arts.

Gynaecologen dubbel betaald voor dikke baby

Steeds meer gynaecologen rekenen een dubbel ereloon aan voor een bevalling. De oorzaak ligt bij dikke baby's. 'Die geven aanleiding tot complicaties en meer overuren. De ouders draaien daar voor op.'

‘Papzakjes zijn het, de baby’s van tegenwoordig. Bolletjes vet die holderdebolder uit de vagina van hun moeder komen gerold’, vertelt kinderarts Jean Philips van het Gentse Jan-Palfijnziekenhuis. ‘Vroeger waren baby’s van meer dan 4 kilogram een uitzondering, nu zijn ze zodanig ingeburgerd dat een boreling die minder weegt bijna ondervoed lijkt.’

Professor gynaecologie Wilfried Gyselaers (UHasselt) bevestigt dat heel wat baby’s obese gevallen zijn. ‘Die kinderen worden ongezond op de wereld gezet. Moeders vragen ons vaak om al meteen na de geboorte een liposuctie uit te voeren. Ouders die het zich kunnen permitteren, doen hun dikke baby een maagring cadeau nog voor hij zijn eerste slok moedermelk heeft doorgeslikt’, legt Gyselaers uit.

Ook zonder esthetische ingrepen kosten dikke baby’s de gezondheidszorg een pak meer. ‘Zij geven aanleiding tot complicaties en meer overuren. De ouders draaien daar financieel voor op’, zegt Gyselaers.

Veel kinderen zijn immers te dik voor een normale vaginale geboorte. ‘Daardoor is een keizersnede nodig. Voorts kan een gynaecoloog zich vertillen aan een dik kind, zodat het risico op blessures groter is. Ten slotte is het moreel ook geen pretje om een dik kind uit het moederlijke lijf te sleuren’, somt Gyselaers op. ‘Dat wordt allemaal doorgerekend en gefactureerd. Gynaecologen ontsnappen evenmin aan de crisis, weet u.’

De hoge ‘verlosprijs’ heeft ook een ontradend effect. ‘Het zijn vooral moddervette vrouwen die corpulente baby’s baren’, weet verlosmeester Jurgen Kakelbondt. ‘Het eetpatroon van de moeder is een belangrijke factor voor het gewicht van de pasgeborene. Als zij zich tijdens de zwangerschap zit vol te proppen met patisserie, Chokotoffs en Bicky Burgers is een dikke baby haast onvermijdelijk. Door een hoger ereloon te vragen kunnen gynaecologen aanstaande moeders aansporen tot zelfdiscipline.’

Niet alleen in kraamklinieken moeten dikke klanten meer betalen. Ook vliegtuigmaatschappijen verhogen de prijs voor te dikke passagiers. Bij De Lijn moeten dikzakken al lang meer betalen voor een ticket, in de hoop dat dat hen ontmoedigt om het openbaar vervoer te gebruiken.

Wilfries Gyselaers:
‘Moreel is het geen pretje om een dik kind uit het moederlijke lijf te sleuren’

‘Het is slechts een kwestie van tijd voor ook de overheid overstag gaat en burgers begint te belasten volgens hun BMI’, voorspelt trendwatcher Nathalie Bekx. ‘Niet alleen kost zwaarlijvigheid de sociale zekerheid handenvol geld, het verstoort ook je esthetische welbevinden als het te zichtbaar aanwezig is in het straatbeeld.’