IOC-voorzitter Jacques Rogge over het olympische njet: 'De fysieke integriteit van sm-atleten kan niet gegarandeerd worden.'

IOC: ‘Sm niet erkend als olympische sport’

Sadomasochistische clubs en verenigingen zijn boos. Het Internationaal Olympisch Comité heeft geweigerd sm te erkennen als vechtsport. Verscheidene landen hadden al topatleten in de discipline klaarstaan.

Elke editie van de Olympische Spelen heeft vreemde eenden in de bijt. Tot en met 1920 was touwtrekken een olympische sport. Het duurde tot 2000 eer een discipline als triatlon op het programma kwam te staan. Andere sporten strijden al jaren voor erkenning, zoals korfbal, lacrosse of karate. Ook sm behoort tot die categorie.

‘Sm is een unieke discipline’, verklaart Karel Quaghebuer, die erop staat met ‘Dom K’ aangesproken te worden, zijn officiële titel binnen de sm-gemeenschap. ‘Ze vereist concentratie, stalen zenuwen, een goede fysieke conditie en, in het geval van de onderdanige partner, een hoge pijngrens. Het niveau van coördinatie tussen dom en sub valt te vergelijken met paren die samen figuurschaatsen.’

Sadomasochisme gaat terug op het werk van de beruchte Franse markies Donatien de Sade, naar wie het begrip ‘sadisme’ genoemd werd. ‘Masochisme’ is afgeleid van de naam van de Oostenrijker Leopold von Sacher-Masoch, van wie bekend was dat hij zich voor zijn plezier seksueel liet vernederen.

‘Daarmee is sm in feite al ouder dan sporten als voetbal en tennis’, zegt Dom K, ‘en ook ouder dan sommige vechtsporten als judo.’

Internationale sm-shows lokken steeds veel deelnemers en tussen doms onderling bestaat er een gezonde competitie om te zien wie de uniekste manieren vindt om zijn of haar sub pijn te doen lijden. Het aantal technieken en stijlvormen is zeer breed.

Desondanks zit officiële erkenning er niet meteen in. ‘Sadomasochisme is volgens ons geen olympische sport’, verklaarde het IOC in een korte persmededeling in naam van voorzitter Jacques Rogge. ‘Onze voornaamste bezorgdheid is dat de fysieke integriteit van de atleten niet gegarandeerd kan worden.’ Doordat het IOC sm weigert te erkennen, zal het publiek deze zomer, wanneer de Olympische Spelen plaatsvinden in Londen, verstoken blijven van een spannend spektakel met zweepslagen, bondage en latexpakjes.

Dom K snuift: ‘Het is al lang bewezen dat élke topsport gevaarlijk is. De enige reden dat men sm weert van de Olympische Spelen, is omdat men bang is om wat bloot te laten zien. Geen mens die echter aanstoot neemt aan zeer schaars geklede zwemmers.’

Dom K:
‘De vereiste coördinatie bij sm is vergelijkbaar met die van figuurschaatsers.’

Momenteel bundelen verschillende verenigingen de krachten om erkend te worden voor de Paralympics. ‘We blijven hopen’, zegt Dom K. ‘We denken dat er wel een publiek is dat andersvaliden graag ziet afzien.’