Steracteur Didier Drogba verleent zijn naam aan de nieuwe school voor voetballend acteertalent.

Europese voetbalclubs stichten toneelschool

De belangrijkste voetbalclubs van Europa richten samen met de UEFA een toneelschool op voor voetballers: de Drogba Academy. Daarin kunnen theatrale spelers hun schwalbe-kunsten perfectioneren.

‘Voetballers zijn in de eerste plaats performers’, zegt Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de European Club Association (ECA). ‘We trainen hun fysieke paraatheid en stellen mental coaches voor hen aan, maar in hun artistieke en dramatische vaardigheden worden zij vandaag nog onvoldoende begeleid.’ De ECA richt daarom een toneelschool op waarin professionele acteurs en ervaren profvoetballers jonge spelers zullen leren hoe ze zich moeten laten vallen of een zware blessure kunnen veinzen.

De toneelschool werd de Drogba Academy gedoopt. ‘Na zijn wedstrijd tegen Barcelona is Didier Drogba de onbetwiste grootmeester in de kunst van de schwalbe. Hij verdient het dat de nieuwe school zijn naam draagt’, vindt Rummenigge.

Nochtans kwam er heel wat kritiek op de prestatie van de Ivoriaan. ‘Ach, de schwalbe maakt deel uit van het moderne voetbal, of we dat nu leuk vinden of niet’, relativeert Rummenigge. ‘Het verhoogt bovendien de spektakelwaarde van het voetbal: het publiek geniet van emotie en dramatiek.’

Valsspelen is ook een economische noodzaak voor de clubs. Volgens recente studies wordt niet minder dan 34 procent van de wedstrijden beslist door een (vaak dubieuze) penalty of rode kaart. In het geval van Europees koploper Chelsea loopt dat zelfs op tot 47 procent.

Behalve Didier Drogba (Chelsea) hebben ook al Christiano Ronaldo (Real Madrid) en Luis Suarez (Liverpool) toegezegd om les te geven op de Drogba Academy. Uit eigen land zullen schwalbe-artiesten als Jelle Van Damme (Standard) en Milan Jovanovic (Anderlecht) jonge voetballertjes bijscholen.

Voor de specifieke module ‘Hoe smeer ik mijn tegenstander een kaart aan?’ werden Carl Hoefkens (Club Brugge) en Jeroen Simaeys (Racing Genk) bereid gevonden. Ons land blijkt nu eenmaal een goede reputatie te hebben opgebouwd in die discipline. ‘België kent een grote dramatische traditie’, stelt Rummenigge. ‘Al sinds de tijd van Vercauteren en Staelens kijken we met bewondering op naar onze kleinere buren. Ook vandaag nog volgen onze scouts de acteerprestaties van jongens als Hoefkens en Vleminckx op de voet.’

Ook schwalbe-artiesten Jelle Van Damme en Milan Jovanovic opgeroepen als lesgevers

De ECA zal als bijkomende stimulans vanaf 2013 een jaarlijkse Drogba Academy Award uitreiken. Die ‘Oscar van het voetbal’ beloont de beste acteurs uit de Europese voetbalwereld. Volgens waarnemers wordt het lastig om Francesco Totti van zijn eerste Drogba Academy Award af te houden.