Wouter Vandenhaute benadrukt dat de Nederlandse versie van Man bijt hond nog even zal doorgaan. 'Daar hebben ze nog rare kwasten genoeg.'

Man bijt hond stopt: ‘Alle zotten zijn op’

Het succesvolle tv-programma Man bijt hond zal deze zomer definitief ophouden. De programmamakers vinden geen zwakzinnige Vlamingen meer die zich in primetime belachelijk willen maken.

Woestijnvis heeft besloten de stekker er na dertien seizoenen uit te trekken. ‘Intussen is elke dorpsidioot in Vlaanderen al op tv geweest’, verklaart Wouter Vandenhaute, CEO van het productiehuis.

Jarenlang was Man bijt hond één van Vlaanderens topprogramma’s in het segment van de reality-tv, waarin men onbekende Vlamingen onder de aandacht brengt. Het programma werd al snel druk bekeken om zijn aanvankelijk onbedoelde en later bewust opgezochte humor. Reeds in 2011 werd er gesproken over het einde van de show.

‘Ik denk dat we kunnen terugkijken op een succesvolle erfenis’, zegt Vandenhaute aan de telefoon. ‘Sommige fragmenten uit Man bijt hond zijn nog altijd klassiekers die in het collectieve geheugen gegrift staan, zoals bijvoorbeeld de boer die aan Oost-Europese gastarbeiders probeert uit te leggen dat er nog obussen in de grond zitten uit Wereldoorlog I.’

Het programma verraste Vlaanderen dagelijks door excentriekeling na excentriekeling op de buis te tonen. ‘Het was feelgood-tv van de bovenste plank’, filosofeert Vandenhaute, ‘Dagelijks kregen we brieven, mails en tweets van mensen die blij waren dat ze niet op tv waren geweest of dat ze zich beter voelden over zichzelf omdat ze tenminste niet zo dom, lelijk of zielig waren.’

Aan alle mooie verhalen komt een eind, meent Vandenhaute: ‘Je moet het kunnen toegeven wanneer een concept op is. Op het einde werkte ook de vertrouwde 052-truc niet meer.’ De 052-truc verwijst naar een hardnekkig gerucht dat als men bij Woestijnvis om dubieuze volksfiguren verlegen zat, men willekeurige nummers uit de regio-Dendermonde opbelde. ‘Dat was echt shooting fish in a barrel‘, herinnert Vandenhaute zich.

Wouter Vandenhaute:
‘Dankzij ons voelden mensen zich minder dom en zielig’

Het is nog niet definitief voorbij voor de hardnekkige fans. Met het verdwijnen van het programma tijdens het zomerseizoen, zal Woestijnvis een dvd-box uitbrengen met het beste uit dertien jaar reality-tv vanuit de Dorpsstraat. De Nederlandse versie gaat wel nog even door. ‘Daar zitten ze nog niet door hun voorraad rare kwasten heen’, grinnikt Vandenhaute.