Wasilewski zal zich welkom voelen bij de MIVB 'Eerlijk gezegd hoop ik dat Marcin een paar gasten het ziekenhuis in mept', zegt een jonge chauffeur.

Schorsing Wasilewski wordt werkstraf MIVB

Notoir heethoofd Marcin Wasilewski werd vier speeldagen geschorst wegens een elleboogstoot. Op aandringen van Anderlecht mag de Pool weer voetballen als hij vier weken gaat werken bij de MIVB.

Op 20 april besliste de Voetbalbond dat Anderlecht-verdediger Wasilewski vier voetbalwedstrijden aan de kant moest blijven. Wasyl kreeg geen vergiffenis voor de elleboog die hij in het gezicht van Sint-Truiden-speler Peter Delorge had geplant. Door de schrosing om te zetten in een werkstraf bij de MIVB heeft de Voetbalbond alsnog een compromis bereikt waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Wasilewski zelf weigerde alle commentaar, maar preses Roger Vanden Stock lichtte het compromis wel toe: ‘Ik denk dat dit een veel productievere maatregel is. Iedereen wordt er beter van. Marcin kan opnieuw spelen en tegelijk kan hij zich tijdens zijn werkstraf bezinnen over welke gevolgen agressie op het veld kunnen hebben.’

Volgens het akkoord zal de MIVB Wasilewski als ‘vliegende werknemer’ inzetten, daar waar er plotse knelpunten of personeelstekorten zijn. Verder doet de Brusselse vervoersmaatschappij er het zwijgen toe.

Bij chauffeurs en controleurs van de MIVB vallen gemengde geluiden te horen. ‘Ik heb al een weddenschap afgesloten met mijn collega’s hoe lang het gaat duren eer Wasilewski een paar meppen uitdeelt aan een agressieve reiziger. Ik denk dat het binnen de week al prijs zal zijn’, zegt Yves Canaille, een oudere chauffeur.

‘Eerlijk gezegd zit ik er op te hopen dat Marcin een paar gasten het ziekenhuis in mept’, valt Yves’ jonge collega Ilhan Gül hem bij. ‘Dan zullen ze wel twee keer beginnen na te denken vooraleer ze ons nog lastigvallen.’ Gül draagt een Anderlecht-shirt onder zijn werkplunje.

‘Ik weet het nog zo niet’, zegt Xavier Vandenbroucke, al zeven jaar controleur en supporter van Standard Luik. ‘Waliweski gaat hier alleen maar opgefokter uit komen, neem het van mij aan. Aan de andere kant kan het ook zijn dat hij zelf een paar kloppen op zijn gueule gaat krijgen, en misschien dat dat hem eindelijk een lesje leert.’

MIVB-personeel wedt hoe lang het zal duren eer Wasilewski door het lint gaat

De Anderlecht-verdediger begint morgen aan zijn werkstraf. De MIVB wilde geen details prijsgeven over welke bus-, tram- of metrolijnen de Pool zal bedienen.