Gniffelend kondigt Yves Leterme (CD&V) aan dat hij radiopresentator wordt bij Story FM. 'Achter het stroeve gelaat van deze boekhouder gaat een passioneel man schuil.'

Leterme leest geile sms’jes voor op Story FM

Voormalig premier Yves Leterme heeft vrede gesloten met Frederik De Swaef, de jonge hoofdredacteur van roddelblad Story. Leterme krijgt een wekelijkse show op de nieuwe radiozender Story FM.

‘We hadden iets goed te maken met Leterme’, erkent De Swaef. ‘Vorig jaar heeft ons blad groot uitgepakt met de fameuze berichtjes aan zijn toenmalige minnares. Deontologisch hebben we dat volledig correct aangepakt, maar we hebben Leterme de kans ontzegd om duiding te geven bij zijn heetgebakerd proza. Dat zetten we nu recht.’

De deal komt Leterme goed uit. ‘Velen denken dat ik een droge pennenlikker ben, zeker nu ik werk voor een saaie organisatie als de OESO. Maar achter het stroeve gelaat van deze boekhouder gaat een passioneel man schuil’, benadrukt de christendemocraat. ‘Cijfertjes zijn niet mijn enige fetisj, dat zal de luisteraar gauw genoeg ontdekken.’

Concreet zal de ex-premier elke zondagavond exclusief een uur lang voorlezen uit zijn omvangrijke archief van tekstberichtjes, afgewisseld met een occasionele smartlap en een wrang grapje over de huidige coalitie. ‘In mijn BlackBerry zitten ondertussen al tienduizend geile sms’jes opgeslagen. Wanneer ik me in Parijs eenzaam voel, scroll ik door het geheugen van mijn smartphone en dan fleur ik helemaal op’, lacht Leterme uitbundig.

De Swaef beklemtoont dat het radioprogramma meer om het lijf heeft dan het geneuzel van een politieke has-been. ‘Wij streven ernaar om politiek relevant te zijn. Leterme zal niet alleen voorlezen uit het sms-verkeer met zijn maîtresses. Ook berichtjes van politieke rivalen komen aan bod. Sommigen zijn zo stom geweest hem te bestoken met wraakroepende boodschappen en dat krijgen ze nu terugbetaald. Niet dat Yves rancuneus is natuurlijk.’

Het programma wordt interactief. ‘Hitsige luisteraars kunnen zelf naar Leterme sms’en. Als onze politicus-presentator de boodschap prikkelend genoeg vindt, gooit hij ze in de ether – op voorwaarde dat de vrouwelijke afzenders hem ook hun naam en adres doorspelen’, legt De Swaef uit. ‘Wij verwachten dat het erotiserende charisma van Leterme afstraalt op de rest van de zender.’

Volgens De Swaef zal de show minstens twee jaar lopen. ‘Zo verliest het Vlaamse publiek Leterme niet uit het oog, wat hem goed uitkomt voor zijn comeback bij de verkiezingen van 2014’, zegt de journalist.

Het nieuws brengt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in een lastig parket. Een zender die louter schlagermuziek draait, maakt bitter weinig kans op een milieuvergunning. Maar tegelijk kan ze haar partijgenoot niet zomaar laten vallen.

Yves Leterme (CD&V):
‘Cijfertjes zijn niet mijn enige fetisj, dat zal de luisteraar gauw genoeg ontdekken’

Ook binnen de federale regering heerst er wrevel. ‘Premier Elio Di Rupo (PS) had zelf graag een radioshow gekregen’, erkent De Swaef. ‘Voor hem is het een ideaal platform om het hart van de Vlaamse luisteraar te veroveren. Maar het publiek is nog niet klaar voor de ontboezemingen van een homoseksuele zestiger die het Nederlands niet machtig is.’

Dat Di Rupo er nu mee dreigt om Story FM een quotum op te leggen waardoor 60 procent van de muziek Franstalig moet zijn, schrikt De Swaef niet af. ‘De afgewezen minnaars van de premier zijn talrijk. De sms’jes die zij nog hebben staan, zijn politiek zeer relevant’, countert de roekeloze hoofdredacteur.