Vertwijfeling in de ogen van Peter Goossens. De mediatieke chefkok kan zichzelf niet meer horen schreeuwen.

Peter Goossens duldt eigen gebrul niet langer

Het gaat slecht met Peter Goossens. De topkok is allergisch geworden voor zijn eigen geroep en getier in de keuken. 'Zo kan het niet meer. Ik overweeg klacht in te dienen tegen mezelf', zegt de sterrenchef beteuterd.

Al jarenlang is het compromisloze gevloek van Peter Goossens één van de attracties van het Hof van Cleve. Van heinde en ver komen rijke klanten naar Kruishoutem in de hoop een tafeltje dicht bij de keuken te bemachtigen. Zo kunnen ze gezellig meeluisteren wanneer Goossens één van zijn keukenhulpjes uitkaffert voor zwalpende modderkreeft of platgekookte zeepgarnaal. Dat schijnt de culinaire sensatie nog intenser te maken.

Het botte getier van de kok bezorgde hem een vaste stek in het kookprogramma Mijn restaurant, waarin hij prutsende
kandidaten mocht afkraken zoals hij het pantser van een langoustine openbreekt. Zonder genade. Verlekkerd op het weke, kwetsbare vlees.

‘Dat programma gaf een zeer eenzijdig beeld van Peter’, nuanceert zijn entourage, die er de laatste weken lustig op los roddelt. ‘Hij is ook zeer hard voor zichzelf. Urenlang staat hij soms te vloeken op zijn eigen onkunde als iets niet snel genoeg gaat: “Gesauteerde voddenvent! Opgefokt ribstuk van een blafneger! Ossenstaart met gebroken soepterrine! Kromgegroeide asperge op een drek van gekabbeld currysap!” We hebben hem nog tegen zichzelf proberen te beschermen, maar helaas: ondertussen is Peter allergisch voor zijn eigen geraas.’

‘Zo kan het niet meer’, beseft Goossens. ‘Ik overweeg klacht in te dienen tegen mezelf. Onlangs heb ik tegen Jan en alleman klacht ingediend, maar dat hielp niet. Het probleem ligt gewoon bij mij. Vreselijk. Ik moet mijn omgeving weer vaker durven uit te schelden, dat is gezonder.’

Culinair journalisten maken zich ondertussen grote zorgen over de mentale toestand van Peter Goossens. ‘Ons bereiken berichten dat de man dezer dagen troost zoekt in zuurtje en lolly’s’, vertelt Willem Asaert. ‘Dat kan dus niet. Dat hoort niet bij het wenselijke gedrag van een meesterkok.’

Asaert vreest dat het ontsporende gedrag van Goossens mogelijk ook de kwaliteit van zijn menu’s zal beïnvloeden. ‘Het zou me niet verbazen dat de verwarde kok binnenkort komt aanzetten met levertraan of, erger nog, rodekool. Dan mag hij zijn drie sterren op zijn buik schrijven, vrees ik. En dan zal hij nóg meer op zichzelf staan tieren, mogelijk met allerlei nare toestanden tot gevolg.’

Willem Asaert:
‘Ons bereiken berichten dat de man dezer dagen troost zoekt in zuurtje en lolly’s’

Mieke Mievis, een freelance psychotherapeute die bekendheid geniet wegens haar originele inzichten, benadrukt dat Goossens zichzelf dringend moet herpakken. ‘Als het zo voortgaat, voorspel ik rampen. Het zal niet lang meer duren voor de kok zijn eigen oor afsnijdt, het gaar stooft met een kruidentuiltje en vervolgens de benen neemt naar de Provence.’