Een tevreden Elio Di Rupo heeft door hard te werken de heisa over het toploon van Didier Bellens kunnen bezweren. Belgacom keert hem een notionele ontslagpremie uit.

Notionele ontslagvergoeding voor Di Rupo

Om de loonkloof tussen Elio Di Rupo en Didier Bellens terug te dringen, krijgt de premier een fikse ontslagvergoeding van Belgacom. De constructie is notioneel: het ontslag is niet echt, de vergoeding wel.

Elio Di Rupo (PS) is een armoedig man. De premier krijgt maandelijks een schamele 11.000 euro, goed voor een jaarloon van – och here – 132.000 euro. Ter vergelijking: Didier Bellens, de CEO van Belgacom, verdiende vorig jaar een stevige 2,6 miljoen euro.

Over dat verschil in wedde ontstond de voorbije dagen enige ophef. Sommige opiniemakers stellen voor om het loon van overheidsmanagers af te toppen, maar het gevaar bestaat die dan even incompetent worden als de politieke leiders van dit land.

‘Daarom is het veiliger dat we het salaris van de premier opschroeven’, oppert Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a). ‘Dat is voor iedereen de meest elegante oplossing.’

Helaas kon Di Rupo zijn loon niet zomaar verhogen. Het is namelijk crisistijd en vooral de liberalen in de regering hameren erop dat de regering moet besparen, kwestie van toch maar ergens op te kunnen hameren. Daarom sloot de premier een deal met zijn partijgenoot Bellens: als Belgacom hem een marktconforme ontslagvergoeding betaalt, gaat de begroting niet nog dieper in het rood én is Bellens van alle gezeur over zijn verloning verlost. Omdat het telecombedrijf niet op een ontslagpremie meer of minder kijkt, ontvangt Di Rupo binnenkort 2,7 miljoen euro op zijn rekening.

Het betreft een notionele ontslagpremie. Di Rupo is nooit in dienst geweest bij Belgacom, maar hij krijgt de vergoeding op basis van prestaties die hij geleverd zou kunnen hebben als hij CEO was geweest. Daarom ontvang de premier hetzelfde bedrag als wat Bellens zal opstrijken wanneer de raad van bestuur ooit de moed verzamelt hem de laan uit te sturen.

Als de heisa over Bellens’ toploon volgend jaar weer opflakkert, wordt de notionele ontslagvergoeding een tweede keer betaald. Ook de toplui van bpost en de verschillende takken van de NMBS-groep hebben al laten doorschemeren dat ze de regeringsleider een notionele ontslagvergoeding zullen uitbetalen als daarmee het ellendige geklaag over hun loon definitief ophoudt.

Di Rupo krijgt vergoeding op basis van prestaties die hij geleverd zou kunnen hebben als CEO

‘Zodoende lijkt de hele discussie stilaan van de baan’, zegt Thomas Mels, woordvoerder van Di Rupo, opgelucht. ‘We kunnen weer overgaan tot de orde van de dag. Tenzij Dirk Van der Maelen nog maar eens vergeet dat zijn partij ook in de regering zit en dat hij eigenlijk zijn klep moet houden.’