Vladimir Poetin; 'Homo's moeten overal op gelijke basis vervolgd en vernederd worden.'

Poetin: ‘Iedereen democratisch onderdrukt’

Vladimir Poetin heeft in de doema, het Russische parlement, zijn beleid voor de komende jaren toegelicht. Een gelijkwaardige onderdrukking voor iedereen vormt daarvan de basis. De oppositie voelt zich genegeerd.

In de doema heeft Poetin, onlangs opnieuw verkozen tot president na een frivool intermezzo als premier, een woordje uitleg gegeven bij zijn binnenlands beleid. Terwijl hij de protestbewegingen een tijdje terug nog belachelijk probeerde te maken door hun linten met condooms te vergelijken, ging hij nu ernstig in op hun bezwaren. ‘Rusland is een land dat traditioneel streeft naar gelijkheid en evenwaardigheid. We zullen er streng op toezien dat elke burger die dit model ondermijnt, evenveel slaag zal krijgen.’

Voor een enthousiaste doema vervolgde Poetin nog: ‘Ik wens er onze landgenoten ook attent op te maken dat nachtelijke deportaties voortaan iedereen kunnen overkomen, niet alleen Tsjetsjenen of andere verdachte elementen. Politieke dissidentie, hetzij links, hetzij rechts, zal met evenveel energie bestreden worden.’

Verder stelde Poetin een systeem voor dat afkoopsommen voor alle ministeries gelijk zal schakelen. Ook zullen uitgebrachte stemmen tijdens verkiezingen allemaal ‘even waardeloos’ zijn. De president verzocht verder dat, in navolging van Sint-Petersburg, homo’s overal in gelijke mate vervolgd en vernederd zouden worden, omdat het niet kan dat ‘in een modern Rusland sommige mensen met afwijkende seksualiteit een voorkeursbrutaliteit genieten en andere niet.’

Ruslandwatchers betwijfelen of Poetin hiermee tegemoet komt aan de eisen van het volk. ‘In feite gebruikt hij retorische trucs uit de Sovjettijd voor zijn eigen politiek gewin. Maar voor een segment van de bevolking blijven de termen ‘gelijkheid’, ‘rechtvaardigheid’ en ‘verdeling’ klinken als muziek in de oren’, zegt oud-journalist Jan Baljauw.

Vladimir Poetin:
‘Nachtelijke deportaties kunnen voortaan iedereen overkomen’

De oppositie is furieus: ‘Door iedereen te verklaren tot potentiële vijand, zijn wij niemand meer’, schrijft oppositieleider Boris Nemtsov op zijn blog. ‘Hoe kunnen wij nog uitpakken met schendingen van de mensenrechten als die van iedereen even hard geschonden worden? Dit is erger dan Stalin of Brezjnev.’