Senioren voelen zich geviseerd: 'Als we al niet meer naar de mooie meisjes mogen kijken, wat dan wel nog?'

Bierbuiksonar verjaagt vervelende senioren

Antwerpse hangouderen veroorzaken overlast in Blankenberge. De burger kan het niet meer aan. Daarom installeert de stad bierbuiksonars. Dat volstrekt absurde toestel moet zwaarlijvige mannen afschrikken.

Neen, hangouderen zijn geen nieuws meer, zeker niet aan de Belgische kust. De stad Blankenberge kan erover meespreken. ‘Ons Julie (16) durft de straat niet meer op ’s avonds zonder dat ze door een zatte Antwerpenaar lastiggevallen wordt,’ zegt een boze Dirk Geirnaert, geboren en getogen Blankenbergenaar. ‘Het is altijd hetzelfde. Poepke alhier, schatteke aldaar, of ette gaai al een lief, hiete droaf? Wij zijn dat beu.’

Geirnaert en enkele medestanders ijverden daarom voor het invoeren van een bierbuiksonar. Het stadsbestuur is daar verleden week eindelijk op ingegaan. De sonar werd ontworpen door het Kortrijkse bedrijf FreeQuent. ‘De sonar zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Als ze een vetrijke, vochthoudende laag aantreffen op buikhoogte van een volwassen man, weerklinkt er een hooggestemd geluid, een beetje zoals het gehuil van een baby’, legt de CEO van FreeQuent, Arnoud Bossuwé, uit.

Tests hebben uitgewezen dat oudere, zwaarlijvige mannen meteen terugschrikken voor zo’n geluid en niet meer buiten komen. Zij die het toch doen, produceren van op afstand zo’n afschrikwekkend lawaai dat omstanders spontaan de benen nemen. Zo zal het aantal obscene opmerkingen gevoelig dalen.

Volgende week worden de bierbuiksonars geïnstalleerd. ‘Eindelijk rust’, glimlacht Dirk Geirnaert.

Burgemeester Patrick De Klerck (Open Vld) verdedigt de beslissing: ‘Blankenberge moet een stad blijven waar iedereen zich thuisvoelt. Antwerpse senioren zijn nog altijd welkom om zich hier te komen vestigen, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze jonge vrouwen en meisjes lastigvallen.’

In bruine kroegen wordt sceptisch gereageerd. ‘Een probleem dat buiten alle proportie opgeblazen wordt’, vindt Gaston Breedjans. ‘Als we al niet meer mogen kijken naar de schoen maskes, wat mogen we wel nog, hé?’

Arnoud Bossuwé:
‘Vet- en vochtrijke lagen zullen babygekrijs produceren’

Onlangs nog haalde de acnélamp het nieuws. Die moet jongeren raken in hun zelfbeeld door puisten extra te accentueren, waardoor ze zich op hun ongemak voelen. In Engeland experimenteert men al een tijdje met geluidsfrequenties die alleen jonge mensen kunnen horen.

Elders in de wereld heeft men uitgevist dat blauw licht de criminaliteit zou terugdringen, met experimenten tot gevolg in onder andere Chicago.