De koning schreeuwde z'n woede uit omdat hij Sabam moest betalen. Een interventie van Elio Di Rupo stelde orde op zaken.

Speeches koning vrijgesteld van voorleestaks

Onder grote druk van Elio Di Rupo is Sabam gezwicht om iets te doen aan de onrechtvaardige voorleestaks. Voortaan hoeft de koning niet meer te betalen als hij een toespraak voorleest op de televisie.

Grote opluchting in Laken: de koning wordt vrijgesteld van de beruchte voorleestaks. Wanneer gewone burgers een tekst voorlezen in een publieke ruimte of op de televisie, moeten zij daarvoor een fiks bedrag betalen aan auteursrechtenmaatschappij Sabam. ‘Omdat de overheid, inclusief het koningshuis, moet besparen, zou het echter een slecht signaal zijn naar de burger toe dat ook de koning geld betaalt aan Sabam’, zegt Thomas Mels, woordvoerder van premier Elio Di Rupo (PS).

De auteur van des konings speeches – al sinds mensenheugenis is dat Di Rupo – heeft er bij Sabam op gehamerd dat Albert II geen auteursrecht hoeft te betalen. ‘Di Rupo heeft ermee gedreigd om superminister van Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) af te sturen op Sabam’, onthult Mels in een auteursrechtelijk beschermde terzijde. ‘Daar schrok het moreel onstandvastige bestuur zo hard van dat de bestuurders meteen inbonden en Di Rupo zijn zin gaven.’

Toen een inspecteur van Sabam lucht kreeg van de deal sloegen bij hem de stoppen door. De wankelmoedige man nam z’n bedrijfswagen en reed spoorslags naar Laken. Daar trachtte hij de kasteelpoort te rammen. Enkele rijkswachters, die toevallig in weg stonden, incasseerden de klap. Drie van hen komen in aanmerking voor vervroegd pensioen.

‘De rest van de bevolking zal er echter niet zo goedkoop vanaf komen’, waarschuwde Jérôme Van Win, woordvoerder van Sabam, reeds. ‘Mensen die de regels overtreden, worden publiekelijk aan de kaak gesteld.’

Sinds vandaag vermeldt de website van Sabam zondaars met naam en adres. Zo leren we dat Amaury De Maeschalk (23) en Dominic De Fauw (22), twee studenten oosterse filologie, elk 250 euro boete moesten betalen. Het koppel lag op kot in Leuven te poepen dat de stukken ervan afvlogen. Gestuwd door wilde passie schreeuwden zij Japanse haiku’s in elkanders oren, zo luid dat het tot op straat te horen was. Een inspecteur van Sabam ramde de deur van hun kamer en sloeg de twee in de boeien, waarna zij allebei hun wekelijkse zakgeld moesten afgeven. Omdat dat niet volstond, nam de ijverige inspecteur ook een iPhone, een iPod, een Samsung Nexus, een laptop en een cd van Amatorski in beslag.

Jérôme Van Win
(Sabam):
‘De rest van de bevolking zal er niet zo goedkoop vanaf komen’

Van Win betwist echter dat Sabam zich autoritair of wereldvreemd gedraagt. ‘Wij zijn zeer progressief. Zo steunen wij de ongebreidelde instroom van migranten, zeker als het gaat om analfabeten’, zegt de woordvoerder. ‘Hoe meer mensen aan wie iets voorgelezen moet worden, hoe meer inkomsten wij vergaren.’ Dus ook meer inkomsten voor de artiesten? ‘Neen, want kunstenaars en schrijvers zijn zelf zo analfabeet dat zij geen jota verstaan van ons reglement. De stommelingen’, glimlacht Van Win.