Het glazen plafond dat 22 redactrices van De Standaard bijkans vermorzelde. 'Plots werd alles zwart.'

Journalistes verpletterd onder glazen plafond

Drama op vrouwendag. Deze ochtend raakte bekend dat 22 journalistes en redactrices van De Standaard werden verpletterd onder het glazen plafond op de redactie. Stoere brandweerlieden redden de dames.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag werd de krant van 8 maart volledig in elkaar gebokst door vrouwelijke journalistes en redactrices. ‘Het blijft belangrijk om extra aandacht te vragen voor de internationale vrouwendag’, had nieuwsmanager Karin De Ruyter vooraf verklaard. ‘We vroegen ons af of het een verschil zou maken als enkel vrouwen de krant maken. De enige manier om dat te weten te komen, is het te doen.’

Dat experiment bleek een enorme vergissing, want 22 vrouwen bekochten het krankzinnige idee bijna met hun leven.

‘Ik was net een coverstuk over vrouwenbesnijdenis aan het maken, toen ik plots gekraak hoorde’, reconstrueert een redactrice. ‘Het volgende moment lag ik op grond, gekneld onder het plafond dat naar beneden was gekomen.’

Karel Verhoeven:
‘Ons plafond was in perfecte staat. Er heeft onlangs nog een technieker naar gekeken’

Ook voor een columniste was het een traumatische ervaring. ‘Voor de opiniepagina’s schreef ik net een artikel over cupcakes. Een gewichtig vraagstuk. Waarom zijn cupcakes met chocolade beter dan cupcakes met glazuur? Plots werd alles zwart. Het ging allemaal zo snel.’

De brandweer kon alle vrouwen van onder het puin halen. Enkele kneuzingen buiten beschouwing gelaten raakte niemand zwaar gewond. Ondertussen rijst de vraag hoe dit kon gebeuren. Hoofdredacteur Karel Verhoeven ontkent elke aansprakelijkheid. ‘Ook voor ons is dit een raadsel. Ons glazen plafond was in perfecte staat. Er heeft onlangs nog een technieker naar gekeken. We betreuren het incident ten zeerste. Gelukkig waren er genoeg mannen ter redactie om de krant af te werken, zodat de distributie nooit in gevaar kwam. Een dag zonder dagblad, dat was pas een drama geweest.’

Op Batibouw deed zich merkwaardig genoeg, en niet voor het eerst, een gelijkaardig drama voor. Het glazen plafond van Paleis 11 kwam daar naar beneden. Veertig vrouwen die aan het kuieren waren op de stand ‘Keukenmeubilair en toebehoren’ werden bedolven. Voor hen kwam alle hulp te laat. Ze stierven een langzame en pijnlijke dood.