Laurette Onkelinx heeft beslist dat golfers van de ziekenkas trekken naar gelang hun handicap.

Ziekteverzekering betaalt golfhandicap terug

Golfers met een zogenaamde handicap kunnen voortaan rekenen op een billijke tegemoetkoming vanwege hun ziektefonds. Dat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) beslist.

Onkelinx kon zich baseren op het advies van medisch experts van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Het VBO is de informele spreekbuis van het golfcircuit en vraagt al langer om de officiële erkenning van de golfhandicap.

Zo’n golfhandicap geeft aan hoe goed of hoe slecht een speler is. Om maar te zeggen: wie een handicap van 36 heeft, zou zijn golfsticks beter gebruiken voor de ambachtelijke vossenjacht. Met een handicap onder de 10 benader je zachtjesaan het niveau van een profspeler en mag je jezelf een heuse patser noemen.

‘Hoe kleiner de handicap, hoe meer de speler terugtrekt van de ziekenkas. Zo stimuleren wij de golfers om hun best te doen’, legt Onkelinx uit. ‘Vergelijk het met het fiscaal stelsel: hoe meer iemand verdient, hoe minder belastingen hij de facto hoeft te betalen. Zo stimuleren we burgers om een hoog loon na te streven.’

Eerder had de federale regering wel beslist dat een golfabonnement niet langer fiscaal aftrekbaar is. Daarmee bewees premier Elio Di Rupi (PS) dat het kernkabinet nog eensgezind belangrijke beslissingen kan nemen zonder dat de sociale partners in de gordijnen hangen. Het voorstel kwam immers van Rudi Thomaes zelf, de afgevaardigd bestuurder van het VBO. Die leek te handelen in een vlaag van zelfkastijding, maar dankzij Onkelinx hoeven fervente golfamateurs hun sticks niet op te bergen.

De Waalse politica heeft ook oog voor de meewerkende echtgenotes van golfspelers. Zij krijgen een belastingvrije toelage als mantelzorgster. Tot ontsteltenis van islamitische ondernemers geldt er een quotum van maximum één vrouw per golfer.

Ook bij Joodse tycoons en zakenlieden wier penis niet besneden is, heerst er wrevel. De demarche van Thomaes heeft hen ontgoocheld. ‘Rudi heeft de golfsport afgezworen sinds ik hem twee weken geleden genadeloos heb afgedroogd in Sint-Martens-Latem’, zegt een voormalige golfbuddy. ‘Die man kan niet tegen zijn verlies. Eén pijntje, en hij plant meteen een mes in je rug. Ik ben bang dat hij één dezer dagen met een privémilitie komt aankloppen.’

‘Straks stelt hij nog een indexsprong voor golfabonnementen voor, zodat die goedkoper worden en er arme drommels met een nettomaandloon van 3.500 euro in onze weg komen lopen’, zegt een radeloze ondernemer met een handicap van 9. ‘Nog een geluk dat ik mijn golfcaddy voortaan kan inschrijven als bedrijfswagen of ik keerde terug naar mijn vorige hobby, het recreationele hoerenlopen. In een luxebordeel krijg je tenminste nog een btw-bonnetje.’

Laurette Onkelinx:
‘Hoe kleiner de golfhandicap, hoe meer de speler terugtrekt van de ziekenkas

Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV, wenste voorlopig niet te reageren op de beslissing van Onkelinx. De socialistische vakbondsleider wil eerst nagaan of hij betrokken is in een vennootschap die golfterreinen uitbaat. ‘Over het algemeen kan ik me wel vinden in maatregelen die gehandicapte mensen afhankelijk maken van financiële steun’, zegt De Leeuw diplomatisch.