'Haiku Herman' is verbijsterd door het nieuws. Hij heeft de top over de euro afgelast.

Moslims verbranden haiku’s Van Rompuy

In Afghanistan hebben aan de taliban gelieerde groepen de haiku's van Herman Van Rompuy ritueel verbrand. De Navo spreekt van een disproportionele vergeldingsactie voor enkele verbrande korans.

Moslimfundamentalisten richten hun pijlen doorgaans op de Verenigde Staten, maar ook Europa ontsnapt niet aan hun woede. In 2005 was er nog grootschalig protest tegen de beruchte Deense Mohammed-cartoons. Daarbij werd niet alleen regelmatig de Deense, maar per ongeluk ook de Zwitserse vlag in brand gestoken door boze menigtes.

In Afghanistan zitten er naast VS-soldaten ook militairen van andere NAVO-landen, waaronder België. Hoewel er geen gevallen bekend zijn van Europese militairen die bestofte versies van de Koran verbrand hebben, moet Europa toch delen in de klappen. ‘De Europese Unie is de goddeloze slaaf van Amerikaanse christenhonden’, staat te lezen op de site Shahamat. ‘Ook zij zullen boeten.’

Terwijl Afghanistan zelf opgeschrikt werd door moordaanslagen tegen Amerikanen, organiseerden splintergroeperingen in de straten van Kaboel publieke verbrandingen van de gedichten van EU-president Herman Van Rompuy. ‘Dat is niet zo raar als het lijkt’, zegt Midden-Oostenkenner Sami Zemni. ‘Aangezien men weet dat een Bijbelverbranding geen indruk maakt op Europa kiest men voor een seculier symbool. Herman Van Rompuy staat voor discreet-humanistische waarden die de Europese grenzen overschrijden. Zijn poëzie is een doorn in het oog van gewelddadige onruststokers.’

De woordvoerder van Herman Van Rompuy liet weten dat de 64-jarige voorzitter van de Europese Raad ‘verbijsterd’ is. Notoir literair dwarsligger en Nederlands dichter Gerrit Komrij liet dan weer via Facebook weten: ‘Je beseft dat de wereld een absurde plaats is als je het plots eens bent met fundamentalistische moslims. Hermans haiku’s zijn beschamend slecht. Ik zou ze ook in de fik steken.’

Ontdaan door de felle reactie van de haveloze Afghanen heeft Van Rompuy de top van de zeventien leiders van de eurozone geannuleerd. Die zou normaal gezien vrijdag plaatsvinden, maar de Europese president wil eerst enkele dagen vrijmaken om uit te huilen in de boezem van bondskanselier Angela Merkel.

Gerrit Komrij:
‘Hermans haiku’s zijn beschamend slecht. Ik zou ze ook in de fik steken’

Een haiku is een Japanse dichtvorm die bestaat uit drie regels van respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen en die een seizoensbeeld gebruikt als vergelijking met een toestand. Herman Van Rompuy bracht in 2010 een bundeling op de markt van zijn pennenvruchten en werd er onmiddellijk de best verkopende Belgische dichter mee. Zelfs tot in China oogstte de CD&V-politicus succes als ‘Herman Haiku’.

Van Rompuys woordvoerder gaf nog mee dat men voorlopig niet denkt aan verhoogde veiligheidsmaatregelen, maar dat men wel de distributie van de bundel in moslimlanden aan banden zal leggen.