Een authentieke koeienkop uit Slagerij Schoenmaekers. Door een onoplettendheid van Joke Schauvliege werd de zaak overrompeld door enthousiaste klanten.

Slagerij Schoenmaekers verzesvoudigt omzet

Slager Johan Schoenmaekers uit Bilzen dankt minister van Cultuur Joke Schauvliege op zijn blote knieën. Dankzij haar fameuze verspreking verkocht hij gisteren tien keer zoveel rundskoppen als gewoonlijk.

De Riemsterweg in het Limburgse Bilzen, omstreeks 16 uur. Aan Slagerij Schoenmaekers staat een rij van wel honderd man aan te schuiven. Allemaal hebben ze op de radio gehoord hoe minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) zich versprak. De gevierde acteur Matthias Schoenaerts noemde zij per ongeluk Matthias Schoenmaekers.

‘Meteen heb ik mijn smartphone bovengehaald om “Schoenmaekers + rundskop” te googelen. Ik kwam terecht op de site van deze moderne slagerij‘, wijst Simon Desmedt (34) naar de trendy etalage. ‘Zonder twijfelen heb ik enkele uren vrijaf genomen om helemaal van Brugge tot hier te rijden. Voor een authentieke rundskop, inderdaad. Als zelfs de minister er zo van onder de indruk is dat ze zich verspreekt, moeten de rundskoppen wel van uitstekende kwaliteit zijn.’

‘Uiteraard zijn onze rundskoppen uitmuntend’, knikt slagersvrouw Anja met een gelukzalige glimlach. ‘Net zoals onze kalfslapjes, onze blinde vinken en de kippenniertjes. Wij werken enkel met vers vlees dat we op de koop toe vakkundig versnijden. In onze winkel vindt u een ruim assortiment van eigen bereidingen. Zelfs vegetariërs vallen voor de foie gras die mijn man met liefde voor het vak in bokaaltjes heeft gepropt.’

Een meisje bestelt vier varkenskoteletjes en vraagt of Anja er één wil signeren. De slagersvrouw haalt een zwarte alcoholstift boven en plaatst een zwierige krabbel op een stuk vlees. ‘Dat is dan wel vijf euro extra’, zegt Anja innemend. Geen probleem voor Wendy (11), die dolgelukkig terug naar huis vertrekt.

Ook Dirk Vandenberghe, een licht gehandicapte veertiger uit Oosterzele, wil een handtekening. ‘Maar dan wel op mijn eigen zwijnenkop’, gniffelt hij met pretoogjes. Zonder veel omhaal tekent Anja een krullend varkensstaartje op het kwabbige voorhoofd van de man. ‘Dan is dan tien euro extra’, zegt ze oprecht zoals iedere doorgewinterde middenstandsvrouw.

‘Normaal gezien verkopen we maar één rundskop per week’, vertelt Johan Schoenmaekers. ‘Sinds de film van Michaël Roskam was de vraag al beduidend groter, maar vandaag is er sprake van een ware overrompeling. De klanten komen vanuit het hele land. We konden de vraag niet meer bijhouden en moesten speciaal rundskoppen uit Nederland bijbestellen. Onze totale dagomzet is twee uur voor sluitingstijd al meer dan verzesvoudigd. Misschien moeten we vandaag zelfs nog wat langer openblijven.’

Slager Johan Schoenmaekers:
‘We moesten speciaal rundskoppen uit Nederland bijbestellen’

Het slagerskoppel is de Oost-Vlaamse politica zeer dankbaar. ‘Zo’n publiciteit is beter dan om het even welke subsidie of dubieuze aftrekpost’, grijnst Johan. ‘Ik denk dat ik de minister nu toch wel een mals gebraad zal opsturen.’

Ondertussen dromen Anja en Johan al hardop van een eigen tv-programma en kookboek. ‘We moeten het ijzer smeden wanneer het nog niet afgekoeld is. Rundskop is een zeer veelzijdig ingrediënt dat dringend aan heropwaardering toe is’, benadrukt Anja. ‘Je kunt het gebruiken in talloze smakelijke gerechten. Rundskoprisotto, rundskoplasagne, rundskoptortilla of rundskopcarpaccio: de mogelijkheden zijn eindeloos.’