Het wandlichtje waarmee de capaciteit van Irans nucleaire reactor getest zal worden. Het Westen spreekt van een ongehoorde provocatie.

Iran dreigt nucleair sfeerlampje aan te steken

Iraanse wetenschappers voeren vandaag een grote nucleaire test uit in de experimentele reactor van Natanz. Zij zullen trachten een sfeerlichtje te doen branden. De VS en Israël reageren geschokt.

Gisteren heeft president Mahmoud Ahmadinejad officieel het lampje gepresenteerd dat gebruikt zal worden voor de test. Na een zorgvuldige selectie en rigoureus afdingen kochten Iraanse officials het kleinood in de bazaar van Teheran. Het betreft een schattig, zij het enigszins kitscherig wandlichtje dat rijkelijk versierd is met oud-Perzische motieven.

Ahmadinejad zal zelf aanwezig zijn bij de test. ‘Deze lamp is het symbool van de Iraanse successen in nucleaire technologie‘, stelde de president provocerend. ‘Een baken uit het Oosten dat de westerse schoften zal verblinden.’

Tot woede van het Westen mogen inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) niet aanwezig zijn bij de nucleaire proef. ‘Dit is een nieuwe provocatie vanwege het Iraanse regime’, blafte Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. ‘Teheran moet beseffen dat het met vuur speelt.’

Amin Poubelli, onafhankelijk publicist en kenner van het Midden-Oosten, relativeert de dreiging die uitgaat van Iran. ‘Ahmadinejad jent de grote mogendheden, maar de aankondiging van de test dient vooral binnenlandse belangen. Iraniërs zijn dol op lichtjes in alle vormen en formaten. Net zoals andere Midden-Oosterse volkeren zijn Iraniërs dol op lichtjes in alle vormen en formaten. Vooral TL-lampen dragen hun voorkeur weg, maar die kan de reactor van Natanz nog niet aan’, weet Poubelli.

Toch heeft het Westen redenen voor ongerustheid, want over enkele jaren is de reactor mogelijk krachtig genoeg om een flatscreen-tv in gang te krijgen. Dat is de ultieme nachtmerrie van haviken in Washington en Tel Aviv.

In de VS en Israël gaan daarom steeds meer stemmen op om de nucleaire faciliteiten van Iran plat te gooien. Het gevaar dat het regime binnenkort ook gaat experimenteren met spaarlampen is immers groot. ‘Amerikaanse strategen vrezen dat Iran preventieve maatregelen zal nemen‘, weet Poubelli.

Zo zorgen de uitlatingen van Mohammad Hejazi, commandant bij de gevreesde Revolutionaire Garde, voor onrust. Hij dreigt ermee meteen een hele hoop sfeerlichtjes aan te sluiten op de reactor: ‘Als we merken dat onze vijanden Irans nationale belangen in gevaar brengen, zullen wij handelen zonder te wachten op hun acties.’

Experts van de westerse inlichtingendiensten nemen dat dreigement echter niet serieus. Ze betwijfelen zelfs dat de Iraanse technologie in staat is om één lampje te doen branden. ‘In het beste geval springt de zekering. In het slechtste geval ontploft de reactor en moeten we op zoek naar een ander land om lastig te vallen met internationale sancties’, zegt een bron binnen de CIA.

Mahmoud Ahmadinejad:
‘Een baken uit het Oosten dat de westerse schoften zal verblinden’

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), lijkt zich alvast niet veel zorgen te maken over de nucleaire proef. De Franstalige liberaal bevindt zich nu in New York en liet via Twitter enkel het volgende weten: ‘Mooi weer, open hemel. Zonet designlampje gekregen van bankier in Wall Street. #météo’

Het magazine Joods Actueel ergert zich aan die lauwe commentaar. ‘Maar schrijf nu niet dat dé Joden boos zijn’, reageert hoofdredacteur Michael Freilich. ‘Dat is overdreven. Als Joodse gemeenschap zijn wij natuurlijk wel woedend.’ Freilich beklemtoont echter dat hij de nucleaire test van Teheran niet wil bestempelen als een daad van antisemitisme. ‘Die term reserveren we voor klein-linkse websites die niet-aflatende kritiek spuien op de staat Israël.’