Voormalige aanhangers van Khader Adnan eisen zijn vrijlating zodat ze hem kunnen stenigen. Vliegen eten is namelijk niet halal, en dus zondig.

Hongerstaker verslikt zich in suïcidale vlieg

Een gedetineerde Palestijn heeft node een einde gemaakt aan zijn hongerstaking. Een onvoorzichtige vlieg was recht zijn keelgat ingevlogen. De man probeerde het insect nog uit te hoesten, maar verslikte zich.

Uit protest tegen zijn detentie weigerde Khader Adnan ruim twee maanden alle voedsel. Zo wilde hij de Israëlische overheid op de knieën te dwingen. Dat lukte aardig, want bijna had de militant van de Islamitische Jihad een overeenkomst bereikt met het ministerie van Justitie. Maar toen slikte hij een vlieg in en beëindigde hij onwillekeurig, maar eigenhandig zijn hongerstaking.

Hoestend en proestend trachtte Adnan zich te ontdoen van het insect, maar dat mocht niet baten. Al zijn aanroepingen van Allah ten spijt verdween de vlieg in zijn slokdarm. Daarmee haalde de fel vermagerde gevangene zijn eigen onderhandelingspositie onderuit.

‘Ik was net zo goed bezig’, verklaarde hij teleurgesteld aan een reporter van de kwaliteitskrant Ha’aretz. ‘Ik kon mijn vrijlating reeds ruiken, al zou men mij naar buiten hebben moeten slepen. Maar een schepsel gestuurd door Satan heeft mijn plannen gedwarsboomd. Ik vervloek alle zespotigen en hun nageslacht.’

Al zijn aanroepingen van Allah ten spijt verdween de vlieg in zijn slokdarm

Israëlische dierenrechtenactivisten tonen zich van hun mildste kant en eisen niet dat Adnan voor de rechter moet verschijnen wegens dierenmishandeling. Dat zou immers een precedent scheppen. In Israël is het de gewoonte om Palestijnse oproerkraaiers zonder proces op te sluiten. Als de ex-hongerstaker officieel aangeklaagd wordt, zou dat andere gevangenen ertoe aanzetten om met opzet vliegen in te slikken. Eerlijke processen kunnen er dan toe leiden dat de Israëlische gevangenissen leeglopen, wat uiteindelijk ook maar zonde is van de jarenlange investeringen, om maar te zwijgen over de werkgelegenheid onder de cipiers.

Aanhangers van complottheorieën opperen dat het insect een telegeleide minicyborg was die met opzet in Adnans keelgat vloog. Ze onderbouwen hun betoog aan de hand van de beruchte chemtrails die insecten achterlaten, maar verliezen zichzelf in ongeloofwaardige details, zoals minuscule Davidsterren op de vleugeltjes van de robotvliegen.

Ondanks zijn penibele situatie mag Adnan hoop koesteren dat hij alsnog vrijgelaten wordt. Dat heeft hij te danken aan de islamitische voedselvoorschriften. Een invloedrijke schriftgeleerde oordeelde dat vliegen, net als alle andere vliesvleugeligen, niet halal zijn. Zodoende heeft de uitgemergelde Palestijn zwáár gezondigd tegen een richtlijn die de Profeet met veel zorg uit zijn koker heeft getoverd. Adnans voormalige medestanders verkondigden al dat ze hem zullen stenigen wegens godslastering zodra ze hem te pakken krijgen. Internationale waarnemers verwachten dat Israël daarom sterk overweegt om de man zijn vrijheid te gunnen.

Voorlopig blijft Adnan opgesloten omdat een menslievende dokter hem eerst wil behandelen voor de maagzweer die hij door de stress heeft opgelopen.