Ex-gedetineerde Guy S. heeft al direct prijs bij een ex-prostituee: 'Ze heeft haar pooier vermoord. Duidelijk een vrouw met pit.'

Rendez-vous opent datingsite voor criminelen

Ex-gedetineerden hebben het vaak moeilijk om weer een bestaan op te bouwen nadat ze vrij gekomen zijn. Datingsite rendez-vous.be heeft besloten hen een handje te helpen bij de zoektocht naar een partner.

Het is een bekend verhaal. Guy S., die drie jaar in de cel verbleef voor een gewelddadige overval op een luxeboetiek, is al een half jaar vrij, maar voelt zich erg eenzaam. ‘Van zodra je aan iemand vertelt wat je gedaan hebt, houden ze je op een afstand. Naar mijn oude milieu wil ik niet terug, maar ik kan toch ook niet alleen blijven?’

Veel criminelen die hun leven willen beteren, ondervinden gelijkaardige problemen. Datingsite rendez-vous.be komt hen daarom te hulp. ‘We zijn gestart met een rehabilitez-vous, dat ex-gedetineerden de kans geeft een partner te vinden onder gelijkgezinden’, zegt Bram De Potter, woordvoerder van de site. ‘Mensen met gedeelde ervaringen zullen een vlottere klik hebben. In het geval van criminelen zijn die ervaringen weliswaar heel apart, maar dat betekent niet dat ook zij geen recht hebben op nieuwe romantische kansen.’

Gebruikers kunnen onder meer zoeken naar mannen, vrouwen of discrete ontmoetingen in douches

We stellen samen met Guy een profiel op. Hij twijfelt over zijn profielfoto’s en of hij er al dan niet met zijn tatoeages op gaat staan. De selectievakjes bij het aantal vergrijpen zijn uitgebreid. Guy klikt ‘overval’, ‘geweldpleging’ en ‘heling’ aan, en na enig aarzelen ook ‘diverse misdrijven’. ‘Ik heb vast nog wel dingen gedaan die niet mochten, maar ik herinner me ook niet alles’, geeft hij verlegen toe. Verder kan hij ook aangeven wat hij zoekt. Er is de keuze tussen mannen, vrouwen, allebei of discrete ontmoetingen in douches.

‘Gebruikers kunnen elkaar ook selecteren op hoeveel tijd ze in de gevangenis doorgebracht hebben en of ze eerder zijn vrijgekomen wegens goed gedrag’, zegt De Potter. Guy vindt de veelheid aan keuzemogelijkheden in ieder geval overdonderend. ‘Tja’, zegt hij, ‘bij sommige dingen heb ik eigenlijk nog niet stilgestaan, bijvoorbeeld wat m’n favoriete gevangeniseten was.’

Vanuit het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding klinken genuanceerde reacties. ‘Dit is een grote stap voorwaarts’, zegt Jozef De Witte. ‘Alleen weet ik niet of bijvoorbeeld zedendelinquenten op zo’n site thuishoren. De kans is groot dat ze nieuwe slachtoffers gaan zoeken op die manier.’

Bram De Potter ontkent: ‘Zedendelinquenten kom je ook tegen op gewone datingsites en je kunt sowieso nooit zeker weten of iemand liegt.’

Guy S. heeft na één dag al twee berichten. Eén van de afzenders spreekt hem in het bijzonder aan. ‘Een ex-prostituée die haar pooier heeft neergestoken. Dat is duidelijk een vrouw met veel pit, en daar hou ik van’, zegt hij.