Vanuit het Warandepark spuiten brandweermannen preventief passerende parlementsleden nat. Zo vermijden ze dat de regeringsbrand zich verder verspreidt.

Regeringsbrandje over pensioenen geblust

De Brusselse brandweer is in allerijl moeten uitrukken naar de Wetstraat. Op het kabinet van Joëlle Milquet (cdH) was een hevig regeringsbrandje uitgebroken over het pensioen van brandweerlieden.

Het pensioen is een brandend actueel thema waarmee je als politicus geheid de media haalt. Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet oordeelde dat het een goed idee was om de gemoederen even op te stoken. Daarom stelde ze voor om de pensioenleeftijd van brandweermannen te verlagen tot 58 jaar, twee jaar vroeger dan maatschappelijk wenselijk is.

‘Vlammen doven, wespennesten uitroken, katten uit bomen halen en klemzittende Vlaams-nationalisten uit een toilet bevrijden is immers een zwaar en risicovol beroep‘, argumenteerde Milquet. ‘Dat hou je niet vol tot je zestigste.’

‘Tutut’, reageerde minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ogenblikkelijk. ‘Dat houden de pompiers wel vol, onder andere omdat ik het zeg. Via collega Milquet laten de spuitgasten even hun sirene afgaan, maar ze vergissen zich. Er moeten compromissen worden gesloten, maar níét over de pensioenleeftijd.’

Tegen dat de heldhaftige pompiers ter plaatse waren, stond de halve Wetstraat in de fik

De botte reactie van de liberaal veroorzaakte kortsluiting op het kabinet-Milquet, waarop een regeringsbrand ontstond. Nog voor premier Elio Di Rupo zijn blusapparaat kon leegspuiten, stond een hele verdieping in lichterlaaie.

Meteen rukte de Brusselse brandweer in groten getale uit. Tegen dat de heldhaftige pompiers ter plaatse waren, stond de halve Wetstraat al in de fik. Brandende parlements- en regeringsleden liepen kriskras door elkaar, hun woordeloze gehuil aanzwellend tot een harmonieuze kakofonie. Enkele gesyndiceerde brandweerlieden stelden voor om de regering onder druk te zetten door nog wat olie op het vuur te gieten, maar dat idee werd afgebrand. ‘Het vriest. Dan ga je die smeerlappen niet verwarmen. Laat ze met dit weer maar rondlopen in een nat pak’, liet een anonieme majoor zich ontvallen terwijl hij een stomende Van Quickenborne tegen de kasseien spoot.

Ondertussen lijkt het regeringsbrandje geblust. Di Rupo zal de voornaamste brandwonden wegmasseren en zodra iedereen weer een droog rokkostuum draagt komt het kernkabinet samen over de pensioenhervormingen.’

De komende dagen zal de brandweer preventief nablussen. ‘We hebben met Van Quickenborne en Hendrik Bogaert (CD&V) al enkele brandhaarden gedetecteerd, maar kunnen niet uitsluiten dat er hier en daar nog iets blijft smeulen. Als het vuur weer opflakkert, zullen wij gepast ingrijpen’, belooft commandant Leo Schildemans.