De tempel van Hephaistos moet wijken voor een multifunctioneel congrescentrum. (Foto Ben Freeman)

Themapark Griekenland moet wijken voor prestigieus Europees shoppingcenter

Het doek dreigt te vallen over Griekenland, een cultuur-historisch themapark dat al jaren in slechte papieren zit. De eeuwenoude attractie moet baan ruimen voor een prestigeproject van de Europese Unie.

Huidig uitbater Loukas Papadimos schat de kans dat Griekenland in 2013 nog zal bestaan zeer klein in. ‘De Europese Unie zegt dat er nog niets is beslist, maar volgens de huidige plannen is er geen toekomst meer voor mijn park‘, verklaart de gedelegeerd bestuurder teleurgesteld.

Het voorstel van de EU is onrealistisch, beklemtoont Papadimos. ‘Griekenland, met bevolking en al, verplaatsen is een te zware investering. Daar hebben wij het geld niet voor. Ook leert het verleden dat een verhuis geen optie is: door een ongunstige ligging zal het park niet meer exploiteerbaar zijn.’

De plannen die Europa – ‘onder voorbehoud’ – heeft laten uitwerken, ogen spectaculair. Een hypermodern shoppingcenter zal het grootste deel van het Griekse schiereiland inpalmen. ‘Daarnaast komen er multifunctionele congrescentra en goed geventileerde concertzalen’, belooft EU-president Herman Van Rompuy. Op de Griekse eilanden is er plaats voor honderdduizenden woningen en handelszaken. De horeca zal er goed vertegenwoordigd zijn. Kreta krijgt een nieuwe bestemming als internationale luchthaven.

Hoewel de Europese Commissie niet uitsluit dat er hier en daar een overdekte parking overblijft voor de Griekse bevolking, staat zij erop dat de regering al haar administratieve gebouwen afbreekt. De witgekalkte kerken moeten er eveneens aan geloven, tenzij zij kunnen bewijzen dat ze winstgevend zijn. ‘De oud-Griekse monumenten zelf hoeven niet gedynamiteerd te worden’, verzekert Commissievoorzitter José Manuel Barroso. ‘Je kunt de tempels en paleizen ook voorzichtig neerhalen zodat ze elders als decorstuk kunnen dienstdoen.’

‘Ik ben voor voldongen feiten geplaatst’, blaast Papadimos. ‘Er valt niet te onderhandelen met de EU. Dit is een ongelijke strijd. Ondanks al onze besparingen, het drieste snoeien in de tewerkstelling en het grote aantal bezoekers dat we blijven aantrekken, is er te veel onduidelijkheid. Het Europese bestuur is duidelijk niet geïnteresseerd in ons.’

Voor een stuk heeft Griekenland dat aan zichzelf te danken. Het themapark is al millennia een speelbal in de handen van opeenvolgende grootaandeelhouders en hefboomfondsen. De eerste eeuwen deed de onderneming het nochtans uitstekend. Toen het attractiepark werd overgenomen door een Romeinse holding bleef het de Grieken voor de wind gaan. Maar toen het overkoepelende moederbedrijf zelf slagzij maakte, werd het themapark verkocht aan Turkse durfkapitalisten.

José Manuel Barroso:
‘De oud-Griekse monumenten kunnen elders als decorstuk dienstdoen’

Na enkele donkere eeuwen kon het management weer een eigen koers varen, maar de economische crises van 1914-18 en 1940-45 maakten een eind aan de voorspoed. Er brak een conflict uit tussen de verschillende aandeelhouders en uiteindelijk kon de Europese Unief het zieltogende bedrijf voor een appel en een ei overkopen. De nieuwe eigenaars lieten echter na te investeren in het themapark, waardoor het steeds verder verloederde.

Waarnemers gaan ervan uit dat de EU Griekenland eerstdaags zal opdoeken. ‘De Griekse verliezen zijn te groot geworden en vormen een te zware last voor de hele onderneming’, zegt onafhankelijk analist Geert Wilders. ‘Ook voor de minderheidsaandeelhouders is een snelle liquidatie financieel het interessantste scenario.’