Steven De Geynst op zoek naar aperitiefhapjes voor bij de cava. (Foto Brandpunt)

Muffinman geveld door ‘niet al te verse’ cava

Muffinman Steven De Geynst heeft een voedselvergiftiging opgelopen. Na zijn vrijspraak voor diefstal kraakte hij enkele flessen cava uit een vuilnisbak van de Delhaize. Dat is hem niet goed bekomen.

Nauwelijks een halfuur nadat het Gentse hof van beroep Steven De Geynst had vrijgesproken voor de diefstal van twee zakken muffins werden hijzelf en een handvol aanhangers met spoed opgenomen in het UZ Gent. De patiënten hebben last van braakneigingen, duizeligheid en algehele verwarring. Enkelen vechten nog voor hun leven.

De oorzaak zou bij de consumptie van een Spaanse mousserende wijn liggen. Omstanders zagen hoe een triomfantelijke De Geynst zijn trouwste volgelingen trakteerde op een karton cava. Die had hij naar verluidt uit de afvalcontainer van een Delhaize opgevist. ‘Het ging er vrolijk aan toe’, getuigt Lucien Vanommeslaeghe, die net zijn hondje uitliet op de Kouter, een plein nabij het Justitiepaleis. ‘Door het killige weer van tegenwoordig stond de schuimwijn allicht aangenaam fris.’

Mogelijk dronken de Muffinman en zijn gevolg iets te gulzig. ‘Zeven minuten, veel langer duurde het niet voor al die flessen op waren’, beaamt Jacqueline Coppens, een gepensioneerde postbediende. ‘Als ik zo rap zou drinken, zou ik allicht ook last hebben van braakneigingen, duizeligheid en algehele verdwazing.’

Een student economie filmde het hele gebeuren met zijn iPhone. Op de opname is te zien hoe de Muffinman de charleston en de horlepiep danst terwijl hij de cava vlotjes in zijn keelgat giet. Ook zijn supporters laten zich niet onbetuigd. Maar algauw verwatert de goede sfeer en beginnen enkele feestvierders over te geven. Een onvoorzichtige passant glijdt uit in een plas braaksel en breekt zijn nek. Alras dagen politieagenten op die de hele bende, met toevallige voorbijgangers en al, in een ambulance of vijf knuppelen. Ook een dakloze asielzoeker incasseert stokslagen, maar hij mag niet mee naar het ziekenhuis.

Van op zijn ziekbed bevestigt De Geynst dat het vreugdevolle feestje een onverwachte afloop had. ‘De dokters spreken van een voedselvergiftiging, maar dat betwist ik. De cava had een zeer frisse afdronk. Volgens mij zijn we beginnen te flippen door de emoties. Zo’n geweldige ontlading doet wat een mens’, zegt de Muffinman. ‘Beschonken heb ik me nooit gevoeld, neen, gewoon wat euforisch. Maar nu kan mijn hoofd even geen applaus meer aan.’

Steven De Geynst:
‘Beschonken heb ik me nooit gevoeld, gewoon wat euforisch’

De gerant van Delhaize op de Kouter wijst er echter op dat de bewuste cava ‘niet al te vers’ meer was. ‘Al vóór de houdbaarheidsdatum verstreken was, had de wijn een ranzige nasmaak. Iets tussen gefermenteerde urine en mislukte appelmoes. Enkel armluizige studenten kochten nu en dan een flesje. We zijn blij dat we definitief door onze voorraad zitten.’

De winkelketen zal geen gerechtelijke procedure inleiden tegen De Geynst. ‘De bewuste container vol vervallen etenswaren stond op openbaar terrein. Zo kunnen minderbedeelden er straffeloos hun kostje verzamelen. Dikwijls komen zelfs openbaar aanklagers in ons vuilnis scharrelen. Wij hechten belang aan ons maatschappelijk project’, zegt een woordvoerder. ‘Supermarkten dragen nog altijd een sociale verantwoordelijkheid.’