Een gezonde placenta. Newt Gingrich benadrukt dat de rechten van de ongeboren nageboortes gerespecteerd moeten worden.

Gingrich bepleit recht op leven moederkoek

Kandidaat-presidentskandidaat Newt Gingrich heeft strenggelovige kiezers kunnen bekoren door op te komen voor de rechten van de ongeboren nageboortes. Mitt Romney moeten nu de navelstreng verdedigen.

Met een emotionele toespraak heeft Republikeins presidentskandidaat Newt Gingrich gepoogd zijn achterstand op rivaal Mitt Romney goed te maken. Het christelijk-rechtse publiek ging helemaal door het lint toen Gingrich ervoor pleitte om placenta’s dezelfde rechten toe te kennen als ongeboren foetussen. De extatische ‘halleluja’s’ waren niet van de lucht.

In de peilingen schoot de ambitieuze politicus meteen enkele procentpunten omhoog. Charismatisch koploper Romney is opeens niet meer zo zeker van de eindzege in de strijd om de Republikeinse kandidatuur.

In het kamp van Romney heerst twijfel. ‘Kennelijk volstond de grootscheepse karaktermoord op Gingrich niet. Onze medestanders hebben hem nochtans genadeloos door het slijk gesleurd’, zegt Stuart Stevens, strateeg van Romney’s campagneteam. ‘We noemden hem de Nutty Professor. De schaam van de Republikeinse Partij. Een onstabiele egotripper en een gevaarlijke smeerlap. En nog is hij niet kapot te krijgen. Wat nu?’

Stevens vreest dat er maar één mogelijkheid is om Gingrich af te houden. ‘We moeten het dringend hebben over de navelstreng. Mitt vraagt zich af waar dokters het recht vandaan halen om de navelstreng af te knippen en weg te gooien. Hier gaat weerloos menselijk leven verloren – en daar zijn Amerikaanse gelovigen niet dol op. Wij zullen de navelstreng claimen als een symbool van verbondenheid. Laat Gingrich maar paraderen met zijn placenta,’ smaalt de geslepen strategisch adviseur, ‘wij geven hem een moederkoekje van eigen deeg.’

Of een tegenreactie van Romney nog veel zal uithalen, valt echter te betwijfelen. ‘Gingrich mag een maniakale gek zijn, hij heeft wel gelijk dat de placenta de dichtste verwant is van een baby’, vertelt de prominente columniste Ann Coulter. ‘Abortus plegen komt dus neer op dubbele moord. Vanuit mijn geloof wéét ik dat de moederkoek en de foetus tweelingen zijn. Dat Romney dat niet gezien heeft, zegt veel over zijn ethisch inschattingsvermogen.’

Opkomen voor de rechten van de navelstreng zal Romney niet redden, zo vermoedt Coulter. ‘Er bestaan fundamentele rechten die te vuur en te zwaard moeten worden verdedigd, maar laat ons niet overdrijven’, sust de conservatieve journaliste. ‘Mitt Romney ziet zichzelf al kiezers vangen met een navelstreng als lasso, maar ik denk dat dat een misrekening is.’

Ann Coulter:
‘Mitt Romney ziet zichzelf al kiezers vangen met een navelstreng als lasso’

Waarnemers waarschuwen er ook voor dat een nieuw ethisch offensief het reeds wankele imago van Romney geen deugd zou doen. ‘Eerst was de ex-gouverneur vóór abortus, toen was hij een beetje tegen, vervolgens werd hij heel fel tegen en nu loopt hij te zwaaien met burgerrechten voor de ongeboren navelstreng’, somt correspondent Tom Vandyck op. ‘Waar staat die man eigenlijk voor?’

‘Mitt Romney heeft het morele besef van een uitlopende eierdooier’, beantwoordt Newt Gingrich die vraag zonder verpinken. ‘Ik sta voor duidelijkheid. Ik ben standvastig. Gesteund door een leger van placenta’s is mijn zegetocht naar de Maan onstuitbaar.’